Ценна ахреологическа находка от времето на цар Симеон Велики е

...
Ценна ахреологическа находка от времето на цар Симеон Велики е
Коментари Харесай

Откриха ценна находка в антична крепост в Лом

Ценна ахреологическа находка от времето на цар Симеон Велики е открита при разкопки в античната цитадела Алму в Лом, заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на разкопките основен помощник лекар на науките Владислав Живков от секцията по антична археология при Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. Находката е бронзов кръст, вид енколпион. 

Живков счита, че кръстът е на към 1100 години и е от края на 9-и и началото на 10-и век след Христа и е направен при ръководството на цар Симеон Велики от 893 до 927 година.

Сходни кръстове са откривани край близкото до Лом село Якимово, както и в тогавашната столица на първата българска страна Велики Преслав. Старата столица е и евентуалното място, където са направени двата кръста от Лом и Якимово.

Ръководителят на разкопките заяви, че тези кръстове пораждат през късната древност – към 5 век след Христа. Те са били кухи в средата и в тях са поставяни мощи на светци или части от светия кръст, като се е считало, че пазят преносителя на кръста. Намереният в Лом енколпион е в слой, обзет от пожар във времето и би трябвало да бъде реставриран в лаборатория. Едва след реставрацията ще се разбере дали кръстът още пази във вътрешността си късчета от мощи на светец. Ако бъдат открити такива, то те ще бъдат предадени на някой православен храм в Лом.

Д-р Владислав Живков заяви, че античната цитадела " Алмус " в миналото е представлявала римски кастел с обща дължина на крепостната стена от към 200 метра и се разпростирала на повърхност от към 4 хектара. Според исторически източници, които той употребява, укреплението датира от първи век след Христа и сред първи и шести век на няколко пъти е било унищожавано от готи и други нашественици, след което още веднъж е възстановявано. Смята се, че по това време на брега на Дунав е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и комерсиалните кораби на Римската империя. По време на първата българска страна селището Алмус е още веднъж заселено, а разкритото в този момент кале и пространства зад стените са били сърцето на това населено място. По време на възраждането на това място е била турската махала на Лом.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР