Цените в Русия са се повишили с още 2,1 %

...
Цените в Русия са се повишили с още 2,1 %
Коментари Харесай

Русия добави нови 2% към инфлацията си след инвазията

Цените в Русия са се повишили с още 2,1 % през втората седмица след съветската инвазия в Украйна и налагането на западните наказания - от 5 до 11 март . Тази инфлация се прибавя към инфлацията от 2.2% от предходната седмица.

Доставчиците са преразгледали цените, с цел да отразят новия обменен курс, в който главното е девалвацията на рублата Най-вероятно спирането на веригата за доставки към този момент е почнало да се отразява на цените, защото доста западни компании или изцяло напуснаха Русия, или стопираха работа в страната.

Сред продуктите нарастват плодовете и зеленчуците. Доматите да вземем за пример са поскъпнали с над 12%, а бананите - приблизително с 11%, а в някои региони и с близо 50%.

Различни хигиенични артикули - шампоани, паста за зъби, прахуляк за пране, тоалетна хартия, памперси и дамски превръзки - също означават сериозен растеж.

Този път Росстат записва нарастване на цените на необятен лист от медикаменти. Аналгетиците нарастнаха с 6 %, а витамините - с 5,5 %. Дори цените на елементарния валидол са се повишили рядко.
 15% инфлация за една седмица в Русия
15% инфлация за една седмица в Русия

Нахлуването в Украйна провокира срив на фондовия пазар и рублата

Росстат, държавната статистическа работа, регистрира повишаване на съвсем всички хранителни артикули, в това число на млечните артикули, елда, ориз, брашно, макаронени произведения, чай и други Захарта нарастна с съвсем 13% през седмицата.

Русия вкара преди няколко дни възбрана за експорт на зърно, брашно и захар.

Цените колите и машините не престават да порастват и през втората седмица на войната. Цените на колите и смарт телефоните се покачиха с съвсем 7%. Телевизорите нарастнаха с 12% през седмицата.

Не са се трансформирали цените обаче на цигарите, водката и хляба, както и на транспортните такси и жилищните и комуналните услуги, които се контролират от страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР