Цените в момента са определени при курс малко под 5

...
Цените в момента са определени при курс малко под 5
Коментари Харесай

Турската лира удари ново дъно

Цените сега са избрани при курс малко под 5 лири за 1 евро, а действително сега едно евро се продава за съвсем 20 лири, заяви БНР.

 

Турската лира удари ново дъно, като цената ѝ падна на 11 български стотинки за една лира. Инфлацията в Южната ни съседка пък стигна 21% за година. 

55% е загубата в цената на турската валута тази година, 37 от тези проценти са изгубени единствено през последните 30 дни. Но турският президент Реджеп Ердоган продължава да упорства за ниски лихвени проценти, а икономисти го подлагат на критика за безразсъдната му икономическа политика. 

" Опозицията не може да одобри нашата увереност във връзка с лихвените проценти, само че постоянно съм казвал, че съм срещу тяхното повишение.

Както понижихме инфлацията до 4%, когато пристигнах на власт, по този начин рано или късно ще я понижим отново, само че няма да разреша хората да бъдат смазани от лихвени проценти “, съобщи Реджеп Ердоган на среща с африкански младежи, състояла се през вчерашния ден, само че излъчена през днешния ден по турските медии.

Турският президент разгласи 50-процентно нарастване на минималната заплата, което се чака в допълнение да ускори инфлацията. Прогнозите са тя да надвиши 30 на 100 идната година. 

В същото време турците се борят с дефицит на медикаменти поради срутва на турската лира.

Със срутва на турската лира бяха заличени спестяванията на хората, съществени артикули станаха скъпи, а милиони турци към този момент живеят под формалния предел на бедността.

Има дефицит и на вносни медикаменти в общо 27 000 аптеки в цяла Турция за редица болести от диабет до рак, сърдечни заболявания и грип.

Според Турската фармацевтична асоциация през ноември има дефицит на 645 медикаменти, фармацевти от аптеките настояват, че броят им е към 1000.

" За страдание, продължаваме да не можем да намираме медикаменти, като се стартира от сиропи за кашлица за деца, лекарства за диабетици и за високо кръвно. Изглежда, че този проблем ще продължи с месеци ", показа гражданин на югоизточната ни съседка.

Особено мъчно е да бъдат открити сиропи за кашлица за деца, споделя 62-годишният Емин Дурмуш, който търси лекарство за 5-годишния си внук:

" Изписаха лекарство на внука ми и за трети път пристигам до аптеката, само че няма. Има друго лекарство - сурогат, написаха ни нова рецепта, отново пристигам до аптеката и отново няма. Не знам какво да вършим. "

Министърът на опазването на здравето Фахретин Коджа трансферира виновността върху фармацевтичните компании, които по думите му " се пробват да продават на Турция скъпи медикаменти “.

Отчасти казусът се дължи и на регулацията за медикаментите в Турция - здравното министерство дефинира общоприета цена през всеки февруари, основана на сегашния обменен курс на валутата.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР