Цените в Европа на втечнения природен газ (LNG) паднаха до

...
Цените в Европа на втечнения природен газ (LNG) паднаха до
Коментари Харесай

Цените на втечнения газ в Европа паднаха до 18-месечен минимум, но докога

Цените в Европа на втечнения природен газ (LNG) паднаха до 18-месечен най-малко, на фона на новините за завръщането на пазара на най-големия цех за LNG в Съединени американски щати, Freeport LNG. Freeport не работеше на цялостен потенциал към половин година поради последствията от зародил пожар в завода. Компанията възнамерява да възвърне изцяло доставките през първото тримесечие.

През 2023 година на пазара ще има малко нови снабдители на LNG, тъй че цените на синьото гориво в идващите месеци ще зависят главно от растежа на потреблението в Азия, написа " Комерсант ".

По оценки на Platts, на 13 февруари междинната цена на доставките на LNG за Северозападна Европа е била $14,82 за MMBtu ($530 за 1000 кубически метра), т.е. най-ниската от 23 август 2021 година, когато цената беше $14,7 за MMBtu.

Freeport LNG изпрати първата си пратка LNG след повредата до купувачи, на борда на кораба Kmalin Diamond на BP на 12 февруари след спирането, породено от пожар в цех през юни 2022 година Докато индустриалните мощности на завода бяха спрени, синьо гориво се вземаше от резервоарите за предпазване. Очаква се заводът да доближи цялостен потенциал на работа през първото тримесечие на годината.

Freeport LNG може да изнася 16-19 LNG товари (кораби) на месец, като преди повредата заводът осигуряваше към 20% от износа на полутечен газ от Съединени американски щати. Излизането " от строя " на Freeport LNG през лятото на 2022 година, усили суматохата измежду европейските купувачи, които се стремяха да заменят съветския газ с различни доставки, след началото на военните дейности в Украйна.
 Износът на полутечен газ от Съединени американски щати се свива с 20%
Износът на полутечен газ от Съединени американски щати се свива с 20%

Причината е повредата преди дни на един от най-големите фабрики за LNG в Съединени американски щати

Сега цените на LNG за доставки до Европа се приближиха до спот цените на европейските хъбове, въпреки че още през декември 2022 година те бяха с съвсем 30% по-ниски заради обстоятелството, че приемащата инфраструктура (терминалите за полутечен газ) не позволяваше обработка на всички кораби и доставка на регазифицирания газ към вътрешността на континента. И все още натоварването на приемните терминали за LNG в Европа остава високо.

Спот цените на газа в Европа не престават да падат - на фона на по-топло от нормалното време и понижено ползване от енергоемки предприятия - като се движат малко под 600 $ за 1000 кубически метра.

Запълняемостта на европейските подземни газохранилища като цяло остава висока - 66%, при 32,7% през предходната година по същото време, по данни на AGSI.
 Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди
Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди

Без икономисване на синьо гориво зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР