Цените в България през март са се повишили само с

...
Цените в България през март са се повишили само с
Коментари Харесай

Инфлацията рекордно ниска от 3 години

Цените в България през март са се повишили единствено с 0,2% по отношение на февруари, а годишната инфлация падна до 3%, демонстрират данните на Национален статистически институт, оповестени в понеделник. Това е най-ниската годишна инфлация от юли 2021 година, т.е. в навечерието на внезапното повишаване на горивата и силата през късното лято и есента на 2021 година То повлече след себе си нагоре показателя на потребителските цени единствено няколко месеца по-късно.

Въпреки че е достигнато 3-годишно дъно, инфлацията в България през март отново е по-висока от междинната за Европейски Съюз. Тя е 2,6%, само че с ангажимента, че все още са оповестени данните единствено за 21 страни, а за други 6 към момента са незнайни.

Най-вероятно мартенската инфлация щеше да е под психическата граница от 3 %, в случай че не бяха горивата и разноските за превоз, чието приблизително повишаване на месечна база е 0,8%, както и цените на съобщителните услуги, които се подвигат с 0,9%, и тези за развлечения и просвета, чийто месечен показател е същият.

Напоследък поради напрежението в Близкия изток цените на петрола трайно се задържаха над 90 $ за барел и бензинът и дизелът гладко нарастват. Само за март дизелът е поскъпнал с 1,3%, а всеобщият бензин А95 - с 0,9%.

В навечерието на сезона на почивките, когато всички вършат проекти за лятото, цените на билетите за интернационалните полети внезапно нарастват с 12,5% единствено за един месец. Това обаче би трябвало да се добави към предходните поскъпвания и в случай че човек не е пътувал от предишното лято, ще откри, че сега самолетните билети са с към 20% по-скъпи.

Всичко това, както и продължаващото повишаване на пакетните туристически услуги, хотелите, заведенията за хранене и тютюневите произведения не може да компенсира присъщото за сезона поевтиняване на някои плодове и зеленчуци, както и фактът, че облеклата и обувките също са с по-ниски цени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР