Цените ще са 40-50% по-високи от миналогодишните Заведения в чужбина

...
Цените ще са 40-50% по-високи от миналогодишните Заведения в чужбина
Коментари Харесай

Лютеницата горчива: доматите все по-малко и с 30% надценка от търговеца

Цените ще са 40-50% по-високи от миналогодишните

Заведения в чужбина махат зеленчуците от сандвичите, тъй като са прекомерно скъпи

Пожарите в Северна Гърция, които унищожиха 1,2 декара гори и земи, са засегнали и част от реколтата там. Това сигурно ще се отрази на вноса на пресни зеленчуци, защото в този сезон той е много мощен и случилото се може да вдигне още цените на доматите и краставиците. Това съобщи пред “24 часа ” Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

Пожарите тази година са обхванали 3 пъти по-големи площи, в сравнение с средногодишно за интервала след 2006 година Макар множеството от тях да са в горски територии, има и унищожена годишна продукция в аграрни стопанства.

Доматите и краставиците у нас в последно време така и така нарастват

Към момента по борсите краставиците костват 2,20 лева килото, до момента в който по магазините стигат и до 5 лева, а доматите на едро са 3,50 лева, а на дребно тук-там се намират и за 4,50 лева за кг. При това не става дума за градинските домати, които по този начин или другояче са 5 до 7 лева килото.

Точно в навечерието на сезона, в който у нас се прави лютеницата, доматите от сортовете, които се употребяват за тези цел, костват най-малко по 3,50 - 4 лева килото.

Причината за протичащото се е, че това лято реколтата е доста слаба. Че годината е била извънредно тежка и сложна за земеделците, удостовери в неделя и ръководителят на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци ” Цветан Цаков.

“Загубихме повече от 50% от действителната българска годишна продукция. Поскъпване на зеленчуците има и ще има. То е в порядъка от 20 до 50% ”, сподели Цаков по bTV. Според него потреблението на скъпи плодове и зеленчуци ще продължи, защото

в този момент има огромен импорт, който по никакъв начин не е на ниска цена

“95% от розовите домати са импорт от Турция. 40-50% ще има последователно повишаване на всички плодове и зеленчуци по отношение на миналата година ”, предвижда още той.

По тържищата тогава доматите вървяха по 6 лв. килото, а в магазините цената им стигаше до 7 лв..

Не липсваха и случаи, в които тук-там се предлагаха и по 7,99 лева, за колкото можеше да се откри свински и котлет на промоция, какъвто веригите пускат съвсем всеки уикенд.

Причините за по-слабата годишна продукция не е единствено в унищожаването ѝ от неприятните метеорологични условия, а в това, че просто са засети по-малко площи. До това се стигна след неблагополучията от последните 2-3 години, когато изключително

развъждането на оранжерийни зеленчуци стана доста неизгодно

Изпълнителният шеф на борсата край Първенец Илия Гатев сподели, че особено краставиците се отглеждат върху доста по-малко площи в района.

Но и доматите, отглеждани навън, които сега са най-разпространените на пазара, в България тази година са с към една трета по-малко, в сравнение с през 2022-а, сочат данни на земеделското министерство. Краставиците от полето са с десетина % по-малко. Затова на процедура

56% от вътрешното ползване сега се покрива от импорт

- най-много от Гърция, Турция и по-малко от Северна Македония, Албания и Косово.

“В моменти като настоящия търговците незабавно усещат какво да вършат и в случай че до момента са слагали примерно 20% надценка на тези зеленчуци, щом видят, че количествата понижават, незабавно поставят 30% от горната страна и даже повече ”, сподели Владимир Иванов.

Според него обаче обстановката с доматите и краставиците ще се уравновеси напълно скоро, тъй като в такива случаи стартира по-мащабен импорт. По принцип в края на лятото и при започване на есента на този пазар настъпват промени, тъй като в края на септември ще стартира да се внася и първата годишна продукция от оранжерийни зеленчуци, които се отглеждат в южните елементи на Турция и Гърция, в които не се употребява отопление.

Рязката смяна в температурите, въпреки и не най-важна, е също измежду аргументите да спада производството.

“По-евтини няма да станат, в противен случай, поради жегите ще нарастнат ”, споделят продавачи на Женския пазар в столицата. Според тях хубави домати под 3 лв. мъчно ще се намират и отсега нататък, каквото и ще да става с производството.

Проблемът с високите цени на зеленчуците

удря освен българите по джоба

Например в Индия предишния месец верига за бързо хранене разгласи, че доста от заведенията за хранене му в цялата страна краткотрайно ще отстранен доматите от своите бургери.

Цената им там е повишена с повече от 400% през последните месеци заради неуспех на реколтата след горещи талази и проливни дъждове, настояват фермери и селскостопански специалисти. Но въпреки всичко през август леко са се намалили.

Индия се е принудила да внася домати от Непал. За да се оправи с казуса, държавното управление на индийския министър председател Нарендра Моди е подхванало ограничения, обмисляйки разширение на стратегия за безвъзмездна храна, която би трябвало да завърши през декември, заяви Reuters.

И друга известна компания за бързо хранене се отхвърля да употребява домати. “Дори доматите се нуждаят от почивка... ние не можем да прибавим домати към нашата храна ”, гласят известия, залепени в два магазина в Индия. Веригата обаче се оправдава с проблеми в качеството на доматите, а не с цените им.

Паралелно с доматите и краставиците

цените на останалите култивиран зеленчуци също пълзят нагоре

Лук, чушки, патладжани, тиквички, култивиран салати, които се отглеждат по нашите ширини, постоянно се сеят от производителите, когато развъждането на домати или краставици става нерентабилно. Техните цени по тържищата започнаха също да нарастват от началото на август, въпреки и напълно леко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР