Цените се повишиха след като Хърватия прие еврото. Това коментира

...
Цените се повишиха след като Хърватия прие еврото. Това коментира
Коментари Харесай

Българка в Хърватия: Цените се повишиха след приемането еврото

Цените се покачиха откакто Хърватия одобри еврото. Това разяснява журналистът Диана Гласнова, която живее в Хърватия и е основен редактор на излизащото в Загреб на български и хърватски език списание " Родна тирада ".

" Истината е тази, че една година след въвеждането на еврото, цените са почти двойно по-големи. Така че аз не знам какво бих споделила, с цел да успокоявам хората, които живеят в България или не. Това е ситуацията. Сега изключително стана огромен проблем с повишението на цените с настъпването на пролетта, което беше целесъобразно поради това, че идва туристическият сезон. И в този момент хората покачват цените за това, че като дойдат чужденците, надали не да не им е доста на ниска цена, пък ние да можем да спечелим. Което е нож с две остриета, защото доста от тези туристи, като видят какви са цените, ще предпочетат Гърция или Турция, да вземем за пример. Мога да дам пример - хърватите имат традиция в пиенето на кафе, което се пие най-малко 1 час, кафетата са цялостни с хора и така нататък Едно кафе беше към 1 евро, когато още бяха хърватските куни. В момента е 1,60 евро, тук-там до 2 евро ", показа Гласнова.

Тя изясни, че първоначално държавното управление е взимало ограничения и е изпращало разнообразни контролни органи да наблюдават обстановката.

" При обръщането на курса закръглят към по-голямата цена, примерно вместо към 2,54 да бъде 2,60. Вие ще кажете, но това е нищо, 6 цента, 6 цента тук, 6 цента там, хората го усетиха. Между другото, истината е следната: сега, в който вие влезете в Еврозоната, вашата държавна банка, Народна банка или както и да се назовава, няма надзор над парите на страната. Контрол има Брюксел и това е истината, която би трябвало да се знае. Имаше доста хора, които бяха срещу въвеждането на еврото и желаеха да се организира референдум, на което беше отговорено от Конституционния съд, че подобен референдум не може да има, защото Хърватия е приела всички правила на играта, които постанова Брюксел, още с влизането в Европейски Съюз през 2013 година. Хърватия влезе сравнително късно, тъй като беше изнудвана по разнообразни политически аргументи ", обърна внимание Диана Гласнова, представена от Фокус.

На въпрос по какъв начин еврото се отрази на заплатите на хората и дали те също са се повишили по този начин, както цените, тя отговори: " Зависи за кого работите. Примерно, това за което Андрей Пленкович внимаваше доста и това е интелигентен ход от негова страна, само че той е остарял админ, има опит в тези неща. Той през тази една година първо промени коефициента на заплатите на държавните чиновници, след което държавните чиновници получиха еднократна помощ, примерно за равнене на инфлацията, след което увеличи и заплатите. Представяте си, има почти към 200 и нещо хиляди държавни чиновници в цялата страна, това са 200 и нещо хиляди гласоподаватели, които ще гласоподават не за различен, а за Пленкович ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР