Цените се определят от търсене и предлагане и това икономиката

...
Цените се определят от търсене и предлагане и това икономиката
Коментари Харесай

Икономист прогнозира криза в близкото бъдеще

Цените се дефинират от търсене и предложение и това стопанската система го употребява като модел за всичко. Това сподели икономистът Константин Бойчинов в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “

Като обособена дисциплинираност стопанската система се ражда през втората половина на ХVІІІ век, изясни той, и за нейно начало се счита публикуването на книгата на Адам Смит " Богатството на народите “. Това е интервал, в който настъпват някои обществени промени, които настъпват с индустриалната гражданска война. Тогава се появява въпросът какъв е най-ефективният метод да бъдат разпределени ресурсите, които имаме.  

" Причината, заради която трудът на Адам Смит се счита за основоположен, е, тъй като нещата, които той разказва, по някакъв метод са годни и до през днешния ден за Западния свят: концепциите за персоналната независимост и това хората сами да дефинират какво да вършат, концепцията за свободната търговия, за пазарите, които да работят независимо и без доста интервенция и че страната има значима, само че относително лимитирана роля в стопанската система на страната. Над тези хрумвания доста икономисти по-късно надграждат. В практиката се вижда, че страната има значима роля и тя би трябвало да е много по-голяма от това, което Адам Смит си е представял, с цел да могат да работят пазарите и стопанската система дейно “, изясни Бойчинов.  

Капитализмът има своите критици и Карл Маркс е най-известният. Неговата рецензия е, че това е система, която експлоатира, лишава труда на хората и която не е устойчива, защото непрестанно води до взривове и до рецесии. " Затова съгласно него хората би трябвало да основат една нова, утопична система, в която няма толкоз доста независимост, само че няма и толкоз рецесии. Според Маркс цената се дефинира от труда, който се влага в избран артикул. Ако някой прави облага от труда на хората, надлежно той експлоатира хората “, уточни икономистът. 

Неокласическата стопанска система е идващ стадий от развиване. " Тя има няколко съществени концепции, които я дефинират: рационалните стопански субекти, хората, които ще вземат решения, които са най-изгодни за тях; разделяне на труда; концентрацията на труда води до по-голяма ефективност; страните би трябвало да се концентрират върху нещата, в които са по-добри, и да създават това, в което са по-ефективни; колкото повече произвеждаш, толкоз по-ефективно се създава всяка една единица труд; цената се дефинира от търсенето и предлагането.  

Инфлацията е натурален развой, който се следи постоянно, когато има доста пари и малко артикули. Централните банки дефинират какъв брой пари има циркулиращи в стопанската система. През 2007-2008 и през 2020-2021 година паричният размер се разшири доста и това са резултатите от една дълготрайна политика, изясни икономистът.  

Една от най-големите рецесии в международен мащаб са Голямата меланхолия в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ век, когато има внезапно намаляване на производството. Тази рецесия афектира целия свят и по някакъв метод води до експлоадирането и на Втората международна война. Втората най-голяма рецесия е Голямата криза от 2008-2009 година, която потегля то американския пазар на парцели, само че се отразява на целия свят.  

Очакванията на икономистите са за рецесия в близко бъдеще, само че по кое време ще се случи - това не може да се предвижда, съобщи Бойчинов.  

" Много постоянно рецесиите са дългови, тъй като огромна част от стопанската система се движи въз основата на дълг, заеми, които би трябвало да бъдат погасявани. В един миг няма задоволително пари, които да движат стопанската система напред. С това бързо повдигане на лихвите, което беше неотложно, с цел да се управлява инфлацията, няма по какъв начин в един миг да не докара до рецесия на растежа, тъй като всички тези заеми би трябвало или да бъдат платени, или рефинансирани, само че на доста по-високи лихвени равнища “, изясни икономистът.

Цялото изявление можете да чуете след 10 часа в предаването " Човекът на фокус " по Радио " Фокус " .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР