Цените растат и това се усеща. През септември стоките и

...
Цените растат и това се усеща. През септември стоките и
Коментари Харесай

Цените растат - какви са основните причини за инфлацията

Цените порастват и това се усеща. През септември стоките и услугите са поскъпнали по отношение на август с 0.4%, само че за последната година процентът е 4.8, регистрира Националният статистически институт. Хората си признават - към този момент се лишават от някои удоволствия за сметка на най-необходимото и чакат от политиците съответни решения за ограничения.

Инфлацията на пазара я схващат по този начин - по-леки торбички, по-малко артикули и то единствено най-важното.

Преценявам предпочитано какво да пазаря, което ще рече от витална нужда. Много работи към този момент не си разрешавам - да вземем за пример удоволствията, споделя Силвия Пауновска.

Пенсионерка съм и мъчно е с всичко. Да кажем оливието е най-скъпо, само че то е най-важното, споделя Цветанка Димитрова.

Най-скъпи са млечните артикули съгласно мен. Вече за парното и за тока няма да приказваме, споделя Румен Аврамов.

Първата причина за инфлацията: политиките за избавяне на бизнеса от рецесията водят до отпечатване на пари.

Увeличава се паричната маса. Обемът артикули и услуги, които биват купени с тези пари, остава почти един и същи. Няма някакво кой знае какво изменение там. Съответно парите, които купуват тези артикули стават по-евтини на процедура, изяснява Адриан Николов - икономист в ИПИ.

От значение са и цените на суровините. Има и отсрочена инфлация.

2015-2019 година беше интервал на много бърз растеж и на заплатите, на доста бърза агресия на пазара на труда, което докара със себе си нараснали приходи на семействата и тази нараснала покупателна дарба постоянно се отразява с някакво закъснение на крайните потребителски цени, изяснява Адриан Николов - икономист в ИПИ.

Крайната цена на хляба е с 2,3 % по-висока, сиренето е поскъпнало с близо 2 %, яйцата са с съвсем 5 % по-скъпи, олиото с над %, а зелето с повече от 11 %. Какво може да се направи?

По принцип страната има релативно малко принадлежности, с които може да въздейства навръх структурата на приходите. Социалната политика е главният инструмнент за това. Доходите на пенсионерите също са от голяма важност. Това, което обичайно се разисква в тази ситуация - несъмнено, минималната заплата, само че би трябвало да имаме поради, че повишението на минималната заплата нормално не тласка нагоре междинните приходи, добавя Адриан Николов - икономист в ИПИ.

Дано да създадат нещо. Народът да е добре, надява се Цветанка Димитрова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР