Цените по корпоративните PPA-договори за покупко-продажба на слънчева и вятърна

...
Цените по корпоративните PPA-договори за покупко-продажба на слънчева и вятърна
Коментари Харесай

Цените по договорите за покупко-продажба на ВЕИ в Европа и Америка са нараснали през последното тримесечие на 2021 г.

Цените по корпоративните PPA-договори за покупко-продажба на слънчева и вятърна електрическа енергия в Европа и Северна Америка през четвъртото тримесечие на 2021 година са се нараснали, заради недостиг на предложенията. Това излиза наяве от публикуването на показателя на цените по PPA на профилираната платформа LevelTen Energy.

Авторите изясняват повишението на цената по договорите с ограничението на предложенията. Според тях, с възходящото търсене на ВЕИ, както от обществения, по този начин и в частния бранш пазарните условия, в това число и рестриктивните мерки по веригата за доставки, претоварването на мрежата и ограничението на предложенията водят до повишение на цената по договорите.

Покачването на цената на суровините, енергийната рецесия в Европа и инфлацията също са фактори за растеж на цената по PPA. В Северна Америка през четвъртото тримесечие на 2021 година общият показател P25 (изчислен по Level10 приблизително равнище за вятърна и слънчева енергия) е повишен с 5,9 % до 36,39 щатски $ за МВтч.

Делът на слънчевия PPA показател P25 се е нараснал с 5,7 % до 34,25 $ МВтч, а за вятърния - с 6,1 % до 38,36 $ за МВтч. Въпреки това нуждата на корпорациите от чиста сила остава неудовлетворена, защото, без значение от високите цени се подписват нови и нови РРА, означават анализаторите. В бъдеще създателите чакат високи цени на суровините поради инфлацията, която ще продължи да покачва цената на РРА през първите няколко месеца през 2022 г. В Европа показателят Р25 за слънчевата сила е повишен със 7,2 % до 47,97 евро за МВтч, а за вятърната с 8,2 % до 56,96 евро за МВтч. Разработчиците постоянно подписват РРА за огромна част от планувания индустриален потенциал, а останали продават на свободния пазар на едро. Сега, когато цените на електрическата енергия на пазара на едро са високи, разработчиците на планове покачват цените на РРА, с цел да са в крайник с двустранните контракти. За отбелязване е, че в Европа, която е с релативно посредствени слънчеви запаси договорните цени за слънчева сила са по-ниски, в сравнение с за вятърна сила.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР