Цените на златото се понижават леко в петък, но се

...
Цените на златото се понижават леко в петък, но се
Коментари Харесай

Цената на златото се насочва към най-големия си годишен ръст от 2020 година насам

Цените на златото се намаляват леко в петък, само че се насочват към най-големия си растеж от три години насам, подкрепени от упованията, че Федералният запас на Съединени американски щати може да стартира да разхлабва паричната си политика още през март 2024 година, оповестява Ройтерс, написа " ".

Спот златото поевтинява с 0,15% до 2063,87 $ за тройунция*, а цената на фючърсите в Съединени американски щати се намалява леко с 0,44% до 2074,30 $ за тройунция.

Кюлчетата са поскъпнали с към 14% от началото на годината и са напът да изпратят най-силната си година от 2020 година насам, откакто цените удариха исторически връх от 2135,40 $ за тройунция на 4 декември.

„ В близко бъдеще златото евентуално ще се търгува на цена в диапазона от 1950 до 2150 $ за тройунция, като волатилността ще се дължи основно на макроикономическите данни и съответните упования за идни намаления на лихвите в Съединени американски щати, само че би могла да се повлияе и от ненадейно усилване на геополитическите опасности “, разяснява икономистът на Intesa Sanpaolo Даниела Корсини.

Анализаторите считат, че скорошното повишаване на златото може продължи и през 2024 година на фона на по-слабия щатски $ и по-ниската рентабилност по държавните облигации, защото търговците считат, че Фед ще предприеме лихвени намаления още при започване на идната година.

„ В случай, че упованията за разхлабването на паричната политика от Фед се засилят или геополитическите опасности се изострят, цената на златото може да удари нови върхове, а най-вероятният и таван се чака да е 2300 $ “, съобщи Корсини.

По-ниските лихви понижават различните разноски за вложенията в злато.

Среброто поевтинява с 1,65% до 23,97 $ за тройунция и се насочва към годишен спад от 1%.

Цената на платината се намалява с 0,14% до 1006 $ за тройунция, а тази на паладия – с 1,03% до 1128,5 $ за тройунция. И двата метала са поевтинели тази година, като цената на паладия записва спад от 38% през 2023г. – най-големият подобен от 2008 година насам.

*Цените са настоящи към 15:13 ч. българско време
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР