Цените на златото падат. Трябва ли да инвестирам сега?

...
Докато цените на златото се покачваха по-рано тази година, спот
Коментари Харесай

Докато цените на златото се покачваха по-рано тази година, спот цената на златото сега пада. Тази седмица възраждането на долара, подхранвано от ястребови сигнали от Федералния резерв, накара спот цената на златото да падне под прага от 1900 долара за унция - най-ниската му стойност от пет месеца.

Но въпреки цената на златото намалява през последните седмици, много инвеститори продължават да се възползват от това, което инвестирането в злато може да предложи. В края на краищата благородният метал отдавна се смята за добро допълнение към портфейлите на инвеститорите поради уникалните си предимства, включително репутацията му на сигурен актив.

Както при всяка инвестиция обаче, важно е да получите правилното време. Ако се чудите дали да инвестирате в злато сега, когато цената е спаднала, помага да разберете няколко точки.

Научете повече за това как може да ви бъде от полза инвестирането в злато с безплатен информационен комплект.

Трябва ли да инвестирам в злато точно сега?

Златото има тенденция да задържа стойността си с течение на времето, но може да варира в краткосрочен план поради редица икономически фактори. И вероятно това е, което виждаме сега с текущите ценови тенденции. Но е важно да се разбере, че стойността на златото не просто се е изпарила; той просто е претърпял временно потапяне.

Златото все още е натрупало значителни печалби през последната година, което го прави стабилно представящ се въпреки краткосрочните колебания. Миналата година цената на златото се движеше около 1700 долара за унция — и дори при сегашната си цена от под 1900 долара за унция, тя все още е нагоре в сравнение с 2022 г.

И така, трябва ли да инвестирате в злато сега, когато цената е отказал? Краткият отговор за повечето хора е да – все още има смисъл да се инвестира в злато точно сега. Всъщност това е добра възможност за инвеститорите да закупят на по-ниска цена.

Разгледайте многото предимства на инвестирането в злато тук точно сега.

Защо инвестирането в злато има смисъл точно сега

Ето защо може да искате да се възползвате от възможността да закупите злато точно сега.

Златото може да хеджира срещу инфлацията

През юни 2023 г. изглеждаше, че инфлацията може да се охлади, но данните от миналия месец показаха, че инфлацията всъщност се е увеличила през юли. Това е лоша новина за стойността на долара, тъй като инфлацията подкопава покупателната способност на валутата.

Но едно от най-привлекателните качества на златото е неговият статут на хедж срещу инфлация. В исторически план златото е демонстрирало способността си да запазва стойността си в периоди на икономическа несигурност и нарастваща инфлация. От своя страна, инвестирането в злато, дори по време на спад на цените, е разумен ход за запазване на вашето богатство.

Златото е надежден запас от стойност

Докато цената на златото е надолу в момента той все още има репутация на надежден запас от стойност. Това защитава вашата инвестиция по време на геополитически катаклизми, икономически спадове и нестабилност на пазара.

И като се има предвид, че пазарът беше донякъде непредсказуем тази година — и има множество икономически и геополитически проблеми — купуването на злато на по-ниска цена представлява добра възможност да добавите бърза и надеждна стойност към вашите портфолио.

Златото може да разнообрази вашето портфолио

Когато икономиката спада, фондовият пазар обикновено също го прави. И предвид инфлацията и други фактори, които в момента влияят върху икономиката, е умен момент да диверсифицирате портфолиото си — само в случай, че пазарът претърпи по-дългосрочен спад.

И добавянето на злато към портфолиото ви може да бъде умен начин да направите това. Златото обикновено не следва тенденциите, които се появяват при други традиционни инвестиции, и вместо това има тенденция да бъде по-ценно, когато пазарът спада. Това го прави добър вариант да намалите излагането си на по-рискови активи и да сведете до минимум въздействието на всякакви загуби.

Предлага ликвидност и гъвкавост

Гъвкавостта на златото като клас активи не може да бъде надценена. Въпреки че често се свързва с дългосрочно запазване на богатството, златото предлага и предимството на ликвидност.

Ако е необходимо, златото може бързо да се конвертира в пари, предлагайки известна степен на финансова гъвкавост, която не винаги присъства в други инвестиционни пътища. Този аспект на ликвидността може да послужи като безценен спасителен пояс, ако се сблъскате с непредвидени финансови предизвикателства.

Долната линия

Въпреки че краткосрочните колебания могат да причинят моментен спад в цените на златото, те задържат малко значение в по-широкия контекст на трайната стойност на златото. Способността му да хеджира срещу инфлацията, да действа като сигурно убежище и да предлага ликвидност го прави гъвкав и стабилен инвестиционен избор. И това е страхотен момент да обмислите покупка. Цената на златото е в най-ниската си точка през последните няколко месеца, така че може да сте в състояние да закупите злато с отстъпка, ако действате бързо. И тези, които се възползват от шанса да инвестират в злато, докато цената е ниска, имат възможността да се възползват от предимствата на златото за години напред.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР