Цените на златото може да скочат до края на 2025

...
Цените на златото може да скочат до края на 2025
Коментари Харесай

Сценарият при който цените на златото ще отбележат 50% ръст до 2025 година

Цените на златото може да скочат до края на 2025 година, в случай че инфлацията се завърне, съгласно пазарния анализатор и президент на Yardeni Research Ед Ярдени.

Той предвижда, че цените на златото може да се покачат до 3 500 $ до края на идната година, което допуска до 49% растеж за благородния метал, по отношение на цената в понеделник към 2 347 $. Това може да се случи, тъй като инфлацията вероятно ще повтори пътя, който измина през 70-те години на предишния век, когато цените започнаха да се развиват спираловидно и златото нарастна от 35 $ за унция до от 665 $ за унция.

" Друга серпантина на цените на заплатите, дължаща се на възходящите цени на петрола, би напомняла доста на Голямата инфлация от 1970 година, когато цената на златото скочи. При този сюжет 3000-3500 $ за унция ще бъде реалистична цел за златото до 2025 година ", съобщи още той.
 Цената на златото сложи нов исторически връх
Цената на златото сложи нов исторически връх

Скъпоценният метал нарастна до рекордните 2318 $ за тройунция

Потребителските паднаха от върховете, които доближиха от над 9% през 2022 година, като инфлацията се увеличи с 3,2% през февруари. Пазарните анализатори предизвестиха за евентуално обновяване на инфлацията с помощта на спиранията във веригата на доставки, идващи от геополитическите спорове и мощния пазар на труда в Съединени американски щати, написа Business Insider.

Инфлацията се въздейства и от повишаване на цените на суровия нефт, като суровият нефт Брент надвиши 90 $ за барел предходната седмица. Производителите от ОПЕК+ оповестиха, че ще продължат да понижават добива си.

Ако спорът в Близкия изток ескалира, цените на петрола може да набъбнат над 100 $ за барел, смета Ярдени. Той пресмята, че има 20% опция инфлацията да се увеличи до нов връх, което би довело до повишаване на златото.

Ярдени не е единственият специалист, който прогнозра, че ще има нов напредък за златото през идващите години. Икономистът Дейвид Розенберг счита, че ще има 30% растеж за цените на златото, поради риска, произлизащ от предстоящите понижения на лихвените проценти от Фед и възходящия геополитически спор.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР