Цените на зеленчуците и плодове продължават стремглаво да се качват

...
Цените на зеленчуците и плодове продължават стремглаво да се качват
Коментари Харесай

Розовият домат в Пловдив удари рекорд – 8 лева за килограм С...

Цените на зеленчуците и плодове не престават стремително да се качват нагоре, изправяйки косите на българина, привикнал на трапезата целогодишно да има зеленчук.

Розов домат доближи своя разцвет с нов връх – 8 лв. за кг, видя екипът на „ Марица “ при обиколката през днешния ден по пазарите в Пловдив. „ Тези домати са доставени от Испания, сочни са и се отличават по вкусовите си качества от евтините. Разходите са доста високи,но пробваме дали има търсене при тази цена “, изяснява учтиво търговецът. На сергията продава всичко от пиле мляко, което можеш да срещнеш по нашите земи през зимата.



Най-ниската цена на доматите на пазара до стадион „ Пловдив “ е 2 лв., само че продавачката правилно предизвестява, че са меки, по тази причина са понижени. С по-малко пластмаса са 4,5- 5,50 лв., сочат цените на кварталния пазар в Кючук Париж, именуван „ Хоризонт “.



Краставиците, които стават за ястие, е от 4,50 до 7 лв., кошничка ягоди – 12 лв. лимони – 3 лв. за кг. В кварталния магазин краставиците са хвъркнали до 7,30 лв., в комерсиалните вериги можеш да си извадиш шанс да улучиш евтиния - 1,89 лв..

Спанак стигна тавана от 3,50, марулата върви от 1,20 до 2 лв. за връзка. Бял кромид, без който малко ястия се готвят по нашите ширини, се продава за 1,80 лв.. На борсата в Първенец може да се откри към момента и за левче.



„ Мадам, освен това повишаване на тока какви да бъдат цените на питателните артикули и зеленчука? “, брани търговците представителна дама и умерено реди в торбичките от най-отбрания подбор.

" А кое не е поскъпнало? ", риторично отвръща търговецът, обиден от репликата, че цените са

 шокиращи.

„ Хората би трябвало да ядат “, умно се включва в дебата стара жена, дълго избирайки по-свястна марула всред най-евтините. Приказлива е и споделя по какъв начин в нейното семейство се прави спестовност. „ Режа повече от марулката, прибавям един домат, в случай че пък е огромен – половинка, краставицата също разделям на две – вижте какъв брой са дълги. Имам печени чушки във фризера, запасени още от септември. Слагам и от тях. Става вкусно “.

Алерголозите поучават хора с сензитивна кожа да минат през зимния сезон на салата от зеле, цвекло и моркови, които съдържат по-малко нитрати. Други припомнят, че марулата първо престоява във вода, по-късно се употребява. Средната цена на зелето върви 1,50 лв..

Търговците описват, че производители, които нямат финансов запас, прекратили оранжерийното развъждане на зеленчука, тъй като не устоят на бясната инфлация.

„ Пишете по-добре по какъв начин Бойко е окрал страната и къде са парите “, изнервено предлага един от продачите. А на въпрос каква е смяната, която така горещо са очаквали, отвръща: „ Правителството е ново, имат потребност от малко време, с цел да подхващат ефикасни ограничения и същинска смяна “.

Дори и ябълките стават все по-малко по джоба за хората с ниски приходи. На кварталните пазари най-евтината цена е 2,50 лв., най-шеметната – 4,50 и 5 лв.. Скъпите също са импорт, този път от Италия.

Наплив на пловдивските пазари няма, макар че съботният ден е пазарен. Повечето хора към този момент се преценяват за кои артикули да развързват кесията и кои могат да си спестят от трапезата.

Снимки от Валентина Биларева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР