Цените на водата за домакинствата ще нараства, а само най-бедните

...
Цените на водата за домакинствата ще нараства, а само най-бедните
Коментари Харесай

Цената на водата за домакинствата върви още нагоре

Цените на водата за семействата ще нараства, а единствено най-бедните ще получават някакви обезщетения. В рамките на Европейски Съюз е нужен общ метод за схващане на водната беднотия, а цената на водата би трябвало да покрива цялостния размер на разноските за доставката.

Това са част от главните промени, за които упорстват от Европейския стопански и обществен комитет, стана ясно по време на конференция за интелигентно ръководство на водните запаси, проведена от АИКБ, оповестява " ".

Трябва да дефинираме водната беднотия, цената на водата да следва икономическия си ход, само че всички, които имат потребност, да бъдат подкрепени, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В момента има таван на цената на водата. Законът за водите изисква цената на водата да бъде обществено търпима. Това значи при минимално месечно ползване от 2,8 куб. м на човек цената на водата да не надвишава 2,5 на 100 от междинния месечен приход на семействата.

При въвеждане на водна беднотия цената на водата няма да има таван и може да пораства без ограничавания, а единствено най-бедните ще получават някакви помощи.

Основен дял на разноските на ВиК фирмите са за поправки по мрежата и за ток. Но от Годишния отчет на КЕВР за ВиК бранша за 2022 година излиза наяве, че общите загуби във водоснабдителната система се усилват до 61%, вместо да понижават.

През 2021 година приблизително за страната загубите по мрежата са били 59,78%. Средно за Европа загубите на вода са 50%, сподели по време на конференцията Пиетро Франческо Де Лотто от Европейския стопански и обществен комитет. Оказва се, че загубите в България са по-високи от междинните в Европа.

В Европейски Съюз имат упоритост да бъде основана “Синя договорка " с съществена цел отбрана на водните запаси от климатичните промени. Сред главните правила на подготвяната “Синя договорка " е нуждата от създаване на технологии, позволяващи дейно потребление на водата, преработване и понижаване на замърсяването, както и да се подсигурява правото на потребление на водата за икономически действия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР