Цените на водата в Брацигово се връщат на нивата си

...
Цените на водата в Брацигово се връщат на нивата си
Коментари Харесай

Водата в Брацигово поевтинява, решиха съветниците

Цените на водата в Брацигово се връщат на равнищата си от 2018 година, взеха решение общинските съветници в града. Предложението за корекцията бе импортирано като тематика за вчерашната сесия на градския парламент от кмета Петко Петков и получи утвърждение.

Цените са нараснали с решение на КЕВР и са в действие от 1 януари, напомни Петков. ВиК сдружението „ Инфрастрой “ обаче е общинско и локалната власт има право да отхвърли поскъването.

То е било заложено в петгодишния бизнесплан на предприятието и е утвърдено от Комисията за енергийно и водно контролиране на съвещание, извършено на 28 декември, като се отнася за три услуги на локалното ВиК дружество „ Инфрастрой “. Така за снабдяване на вода от тази година цената скача от 0,833 лв. на кубик до 0,889 лв., за отклоняване – от 0,111 лв. на 0,112 лв., за филтриране – от 0,303 на 0,313 лв. без Данък добавена стойност. Кметът обаче смята, че не му е пристигнало времето.

Наистина, ВиК мрежата има потребност от съществени вложения, които да преустановят огромните загуби на вода. В бизнесплана на сдружението са планувани вложения, извънредно нужни за ремонт, поддържане и употреба на ВиК инфраструктурата, с цел да се възвръщат по-бързо многочислените повреди, от които страда цялата община. За 2019 година са заложени общо вложения 66 000 лева, от които вложения в лични активи 13 000 лева и вложения в обществени активи 53 000 лева За задачата обаче Община Брацигово ще осъществя план за замяна на водопровода на огромна част от улиците в града, на стойност 500 000 лева от продажба на активи ще бъдат вложени в замяна на водопроводната мрежа в град Брацигово и 150 000 лева от целеви финансови разноски ще бъдат ориентирани за замяна на водопроводи в обитаемоте места от общината.

Дружеството може да се включи като реализатор или подизпълнител на вложенията от финансовата стратегия на Община Брацигово, което ще подсигурява спомагателни доходи на ВиК оператора. Когато се разработваше бизнеспланът и се даваха планирани цени, не се знаеше какви вложения може да вложи общината във ВиК бранша, а задачата на регулирането на цената на водата е да се основат условия за приемане на нужните доходи за употреба, поддръжка и развиване на системите и поддръжане на индикаторите за качество, избрани в Наредбата за контролиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги, сочи в претекстовете си Петков.

Той твърди, че предлагането му не е избирателен трик и евентуално от идната година нарастване на цените ще има. Дотогава обаче ще сме осъществили усъвършенствания в качеството на услугите и ще имаме очи да желаеме покачване, добавя кметът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР