Цените на висококачествените марки шампанско като Дом Периньон 2008 и

...
Цените на висококачествените марки шампанско като Дом Периньон 2008 и
Коментари Харесай

Шампанското донесе на инвеститорите по-високи печалби от борсовите индекси

Цените на висококачествените марки шампанско като " Дом Периньон 2008 " и " Круг 2000 "  избухнаха през тази година и надминаха финансовите резултати на доста световни борсови показатели. Основната причина е инвеститорската жадност за по-прилични приходи от подценявани класове активи.

Шампанското е поскъпнало с 33.7% през първите 11 месеца на тази година, сочат оценките на показателя Champagne 50 на световното пазарище за търговия на вино Liv-ex. Това е най-печелившата година на бълбукащата напитка, която оставя надалеч зад себе си показателя на световните компании FTSE All World със скромния му растеж от 15% от началото на 2021-а. Над 50% от облагата на показателя на шампанското се дължи на мощния ценови растеж през октомври и ноември. Експерти на Liv-ex разясняват, че това достижение е удивително, тъй като в исторически проект пенливото вино наподобява на анюитет и годишната му рентабилност е сред 8 и 10 %.

Висококачественото шампанско от години е относително консервативна ниша от пазара на скъпите виновност. Собствениците на мазета оставят бълбукащото вино да отлежи и по-късно го пускат в продажба. Заради обичайна му роля на пиво за празнични събития, то постоянно се консумира няколко години след появяването му на пазара. Това подсигурява устойчиво предложение при съвсем постоянно търсене и скучни ценови придвижвания, за разлика от най-качествените виновност от Бордо или Бургундия, които имат добре развъртян второстепенен пазар.

По-силното ползване и лимитираните доставки през тази година " се сплотиха ", с цел да тласнат нагоре цените на шампанското. Търсенето е в напредък заради растящия интерес на вложители в обичайни виновност и на " пиячите ", подпомагани от нараствания брой субекти, които по едно и също време отглеждат гроздето и създават напитката. Интересът е скочил внезапно в Съединени американски щати, където голям брой купувачи на вино са натрупали огромни облаги от портфейлите си от винени активи по време на пандемията от ковид. 

Междувременно, предлагането е лимитирано. Миналогодишното решение на асоциацията за търговия на шампанско да редуцират производството след появяването на COVID-19, последвано от неприятната годишна продукция през тази година поради мразовитото време и процесите на изгниване, принудиха фирмите за шампанско да разчитат на доставки главно от по-старите винарни. 

Най-търсените марки през тази година бяха от годишна продукция 2002-а, чиито цени са скочили с 80% - до 10 хиляди паунда за 12 бутилки, по данни на Liv-ex. Шампанското Cristal Rose 2008-а на една от дребното самостоятелни къщи за пенливата напитка " Луи Рьодерер " е поскъпнало с 60%, " Дом Периньон 2008-а " - с 46%, а " Круг 2000-а " - с цели 62 %. 

Въпреки репутацията си на скъпо наслаждение, висококачественото шампанско се облагодетелства и от засиленото търсене на печеливши покупко-продажби от винените вложители, настояват специалисти от сектора. Изключително рядката бутилка " Перие Жуе 1874-а " беше продадена за съвсем 43 хиляди паунда на търг на английската аукционна къща " Кристи " през този месец, само че множеството класни марки шампанско костват парченце от цената на най-качествените марки " Бордо " или " Бургундия ", което ги прави атрактивни за вложителите във вино, които желаят да разнообразят вложенията си. 

Експерти от сектора разясняват, че в предишното шампанското се е потвърдило като " фантастична дълготрайна застраховка " за винените портфейли на клиентите, тъй като пенливата напитка има радикално друго държание по отношение на другите винени райони. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР