Цените на урана надхвърлиха 80 долара за един паунд за

...
Цените на урана надхвърлиха 80 долара за един паунд за
Коментари Харесай

Цената на урана надхвърли 80 долара за един паунд за първи път от над 15 години

Цените на урана надвишиха 80 $ за един паунд за първи път от повече от петнадесет години заради възобновеното търсене на нуклеарна сила и нарушение на доставките, оповестява Блумбърг.

Фючърсите на Nymex, проследяващи договорите на физическия пазар за суровата форма на уран, известна като yellowcake, доближиха 80,25 $ за един паунд по време на вчерашната търговия. Цените се покачиха внезапно тази година, откакто повече от десетилетие те се колебаеха, като повишаването идва на фона на нуклеарния подем по света, както и многочислени индустриални провокации.

Това подтиква интереса измежду вложителите, които печелят от свои експозиция както посредством акции на минно-добивни компании, по този начин и посредством деривати на уран. Въпреки че спот пазара на урана е едва търгуван, срочната цена, която е по-важна за нуклеарните електроцентрали, също се покачва, съгласно данни на BMO Capital Markets Ltd.

" Договорите за комунални услуги не престават да набират скорост ", разяснява Колин Хамилтън, ръководещ шеф за поделението на BMO за разбор на стоковите пазари. " Има доста малко необвързано произвеждане, което да дава отговор на непокритите условия ", добави той, представен от БНР.

Най-голямата в света обществено търгувана компания за произвеждане на уран Cameco Corp. намали индустриалните си цели заради провокации пред интервенциите си в Канада, до момента в който скорошен прелом в Нигер наруши доставките до европейските нуклеарни централи. Освен това в промишлеността има безпокойствие след експлоадирането на войната в Украйна по отношение на зависимостта от оборудванията за обогатяване на уран, ръководени от съветската " Росатом ".

Конфликтът също по този начин подтикна страните да диверсифицират производството на електрическа енергия, защото стартира енергийният преход. Някои енергийни компании в Европа удължават живота на своите нуклеарни реактори, с цел да се оправят със загубата на съветски газ, като в това време продължава построяването на нуклеарни централи в Китай.

По-високите цени на урана могат в последна сметка да накарат производителите да възобновят производството, съгласно отчет на Sprott Asset Management. Този месец австралийският компания за рандеман на уран Boss Energy Ltd. разгласи рестартирането на план, който беше спрян преди повече от десетилетие.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР