Цените на топлинната енергия ще се повишат минимално от 1

...
Цените на топлинната енергия ще се повишат минимално от 1
Коментари Харесай

Какво да правим, ако получим висока сметка за парно?

Цените на топлинната сила ще се покачат минимално от 1 юли. Това излиза наяве от отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране. Междувременно омбудсманът Диана Ковачева изиска изключителна инспекция на " Топлофикация София " поради високите сметки за парно.

" Общо взето няма формула, по която хората да са сигурни, че след дадена инспекция, ще има резултат. Знаем, че топлофикационните сдружения са монополисти на пазара, дават една услуга, която се употребява най-вече в зимните месеци, както и в летните за топла вода. Това, което би трябвало да се случи, е освен да се изиска инспекция и одит на сдруженията, а да има съществени промени, свързани с вложения, с цел да се понижат топлинните загуби за транспорт на топлинна сила, тъй като тях не ги заплаща сдружението, а крайният консуматор ", сподели Пейо Майорски от Асоциация за отбрана на потребителите в " България заран ".

" Това е апаратура на повече от 30-40 години, тя има нужда от съществена смяна, което би коствало много пари, само че това е методът, по който можем да понижим по този начин наречените сметки. Загубите са прекомерно огромни и с цел да не излезе сдружението на загуба, търси разновидности да ги калкулира към крайния консуматор, а той е този, който заплаща сметката без значение каква е тя ", добави той.

По негови думи би било добре, в случай че крайните консуматори не пускат самостоятелни тъжба за даден обект, а се включат цели входове. " Трябва да изискват счетоводен надзор да ревизира още веднъж цялата апаратура. По този метод да провокират инспекция от " Топлофикация ", с цел да видят дали вярно са разнесени докладите, с цел да може в случай че има противоречие да бъдат разпределени по другите консуматори, да не са единствено към едни. Ако в сигнала са 10-15 клиента, мъчно би се неглижирала такава тъжба ", изясни Майорски пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че потребителят няма право да пипа нищо по абонатната станция, а тя е ключът към настройката за подаване на топлинна сила, било то за топла вода или топлинна сила.

" Топлофикация " постоянно е работила на този принцип. Независимо дали са прави. Винаги потребителят би трябвало да заплати първо сметката, а по-късно да чака решение. Ако то е в интерес на потребителя, тогава той би могъл да си вземе средствата с приспадане за идващия отоплителен интервал. Когато " Топлофикация " излезе с такова мнение, би трябвало да има формула, по която да бъдат връщани парите на потребителя ", безапелационен е гостът.

Според Пейо Майорски в други страни има външен орган, който подсигурява на крайния консуматор, че услугата, която употребява, е предпазена.

" Най-често употребяваната в София система за отвесното разпределение осъществя най-големите загуби. В новите кооперации имаме топлинен топломер, който е на самия вход на даденото жилище, там отчитането е по-реално, все пак постоянно сме чували, че има начисления на топлинни загуби във вътрешната апаратура на постройката. Те стигат до 20-30 лв. на парцел, което е прекомерно високо, да се заплаща за нещо, което не се използва ", сподели още Майорски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР