Цените на тока - за битовите потребители да се запазят,

...
Цените на тока - за битовите потребители да се запазят,
Коментари Харесай

Финансист поема енергетиката: кой е бъдещият министър Александър Николов

Цените на тока - за битовите консуматори да се запазят, а за бизнеса да бъдат оптимално в границите на допустимото при идната им смяна от 1 януари 2022 година Това е, който бъдещият министър председател Кирил Петков уточни за работата на държавното управление, което показа. Той обвърза част от тази задача с избора на най-подходящите претенденти за самостоятелния регулатор - Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), в която има членове с изтекли мандати (избират се от Народното събрание - бел.ред.).

Това значи, че тематиката за избор на ръководител и член в бранш " Енергетика " ще би трябвало да стане приоритет в Народното събрание през идващите дни. Това ще е и измежду идващите проби за сътрудниците в обединението - кой ще номинира претенденти и кои ще бъдат определени.

Министерство, определяно като едно от ресурсните ведомства (на базата на средствата, които управлява/разпределя) беше контрактувано да е за партията на Слави Трифонов. И " ИТН " номинира претендентът, който беше предложила и във втория проектокабинет през лятото - Александър Николов.

Той е малко прочут в енергийните среди, защото е работил най-вече в други сфери . Неговият директен опит в енергетиката е три месеца - като зам.-министър в това ведомство в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев от 11 май тази година. Той обаче беше отхвърлен на 12 август (десетина дни след номинирането му), като претекстове не бяха посочени.

По това време към този момент се трупаше напрежение за повишаването на тока, на 10 август от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изиска оставки по този мотив, а преди този момент в края на юли бе заменено - - управлението на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Николов беше много по-активен от служебния министър Андрей Живков , може би даже най-активният представител от управление на министерство, в това число поради отчетливо множеството появи по медиите. По неофициална информация, той е един от най-активно участвалите в преработката на разновидността на държавното управление на Бойко Борисов на Плана за възобновяване и развиване. На него се приписват и някои от персоналните промени в енергетиката.

Според биографията му от уеб страницата на министерството Николов " има дълъг мениджърски опит в областта на телекомуникациите, финансите, вложенията и финансовите пазари ". Работил е в " Глобул ", " Бенчмарк финанс " и " Сити кепитъл ", а преди да влезе в администрацията управляваше " Пейтех " ЕООД (в ликвидация), на което едноличен притежател е Българо-американска кредитна банка.

Според разнообразни източници от енергийния бранш Александър Николов беше предложил и неизгодна договорка за предплатена продажба на тока, създаден от АЕЦ " Козлодуй ", в която да взе участие сдружението " Хелиос пауер ", в което ръководство е Димитър Въртигов - брат на Северин Въртиугов, който е дълготраен бизнес сътрудник на Николов, написа тази седмица " Капитал ". Но това по този начин и не се удостовери публично, а договорка нямаше.
Сега Николов ще се завърне отпред на министерството в един от най-сложните интервали за енергетиката и в държавно управление с съдружни сътрудници с от време на време диаметрално противоположни визии за развиването на бранша - от градеж на АЕЦ " Белене " (БСП) до акцент върху възобновимите източници и прикратяване на нуклеарния сегмент след издичане годността на реакторите в Козлодуй (ДБ).
Най-горещата тематика остават цените на силата и природния газ. Очаква се по принцип незасимият регулатор - Комисията за енергийно и водно контролиране (ДКЕВР) да увеличи цените за ток, парно и топла вода. Дали декларираната от Петков цел да се задържат цените ще бъде реализирана ще се разбере скоро.

Повешение измежду отоплителния сезон може да докара до съществено публично напрежение и още преди да е проработило обикновено новото държавно управление.
 Финансист поема енергетиката: кой е бъдещият министър Александър Николов
© Продължаваме промяната

В договарянията за коалиция се чу предпочитание на четирите партии за промяна на целия състав на КЕВР. Бъдещият министър не би трябвало да има роля в това, защото то се прави в Народното събрание по предложение на парламентарните групи. Но той е и най-близко до бранша от трите управляващи и не е изключено през него бизнесът да търси контакт с водачите на две от партиите, които са министри - на " Продължаваме промяната " и на Българска социалистическа партия.

Новият министър ще би трябвало отново да преработва енергийната част от Плана за възобновяване, откакто той бе върнат с много рекомендации за бранша от Европейската комисия , а държавното управление на Янев изиска още два месеца за възобновяване, показване и вероятно утвърждение от Брюксел. Не става дума единствено за ориста на въглищните мини и централи, само че и за енергийна успеваемост на здания, мрежи за транспорт, субсидиране и така нататък

Екипът на Николов ще би трябвало да предлага и политики за пренареждане на енергетиката съгласно критериите на Зелената договорка и проекта Fit for 55, освен това до момента в който в Брюксел още не е взето дефинитивно решение по така наречен таксономия, т.е. кои енергоизточници (обектите за тяхното произвеждане, транспорт и потребление) ще се признават за " зелени " и ще получават еврофинансиране (или ще би трябвало да се построяват напълно за сметка на българския бюджет).

В публикуваната от партията публична визитка за него, също е подчертано върху уменията му като финансист - той е магистър по специалността от УНСС. В биографията му е посочено още, че " е управлявал планове за развиване на финтех решения, структуриране на сливания и придобивания на компании - от прогнозиране през обмисляне и цялостна реализация. Изнася лекции по фючърси, варианти и ръководство на вложения. Притежава спомагателна подготовка, ориентирана към цифрова промяна, като настоящо работи по дисертация на тематика в същата област. "

Кой е бъдещият министър председател Кирил Петков - четете.
Кой е министърът на финансите Асен Василев -.
Кой е министърът на околната среда Борислав Сандов -.


Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР