Цените на тока в Сърбия ще нарасне с осем процента

...
Цените на тока в Сърбия ще нарасне с осем процента
Коментари Харесай

Токът в Сърбия поскъпва от 1 ноември

Цените на тока в Сърбия ще нарасне с осем % от 1 ноември, заяви сръбската телевизия РТС.

Мярката е била утвърдена от Съвета на Агенцията по енергетика. 

Министърът на енергетиката Дубравка Джедович заяви, че и тази година жителите ще могат да понижат сметките си, в случай че имат по-ниско ползване на електрическа енергия по отношение на същия регистриран интервал на предходната година. Киловатчас електрическа енергия за семействата и дребните консуматори ще бъде 10,26 динара (1 лев е към 60 динара), а с Данък добавена стойност и такси - 14,29 динара. Преди това токът в Сърбия нарастна на 1 май също с 8 %. 

Дубравка Джедович заяви през днешния ден, че държавното управление на Сърбия е приело рекомендацията електрическата компания " Електропривреда Сърбие " (Elektroprivreda Srbije) да пресмята отстъпки от 20 до 40 % на жителите за рационално ползване на електрическа енергия през идната зима.

" Всички жители, които понижат потреблението с повече от пет % по отношение на същия месец през предходните две години, ще получат понижени сметки за електрическа енергия с 20 до 40 % за идващите шест месеца. Тази година увеличихме най-високия предел за понижаване на сметките за рационално потреблението от 30 до 40 %, като в допълнение ще насърчим част от потреблението да премине към така наречен по-ниска цена, т.е. през нощта, с цел да насърчим жителите да употребяват повече сила в интервала, когато тя е най-евтина “, сподели Джедович Ханданович. 

Газът в Сърбия също ще нарастне от 1 ноември с 10 %, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР