Цените на тока трябва да се повишат, за да не

...
Цените на тока трябва да се повишат, за да не
Коментари Харесай

Поскъпването на тока е неизбежно според експерти

Цените на тока би трябвало да се покачат, с цел да не се обрича на банкрут българската енергетика, само че повишаването няма да е фрапантно тази година. Това обявиха пред Българска национална телевизия енергийните специалисти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев.

Поводът е настояването на трите енергоразпределителни сдружения за повишаване на цените.

Двамата енергийни специалисти считат, че цените на тока не трябва да се задържат изкуствено, защото това усилва рисковете за енергийните сдружения от банкрут. Те предлагат цените да бъдат освободени, като страната стартира да подкрепя хората, които не могат да си заплащат сметките.

" Бедните няма да пострадат, тъй като те употребяват по-малка сила. От ниските цени се облаготелстват междинната класа и богатите ", акцентира проф. Тасев.

И трите ЕРП-та желаят по-скъп нощен ток от 1 юли

Според Явор Куюмджиев българската енергетика е недофинансирана. Той е на мнение, че цената на тока не дава отговор на пазарните стойности и в случай че продължава това, в средносрочен проект всички предприятия в българската енергетика са на ръба на банкрута.

Заради идните европейски и локални избори тази година двамата не считат, че повишаването на електрическата енергия тази година ще е по-високо от инфлационните равнища.

Припомняме, че единствено преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов увери, че повишаването на тока от 1 юли няма да бъде фрапантно и предвижда към 3%.

С какъв брой ще нарастне тока за едногодишен интервал след 1 юли зависи от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Също по този начин в края на юни месец се чака и окончателното решение на комисията с какъв брой да нарастне природния газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР