Цените на суровините се повишават и съществува риск да подхранят

...
Цените на суровините се повишават и съществува риск да подхранят
Коментари Харесай

Световната банка и МВФ подготвят подкрепа от 5,2 млрд. долара за Украйна


Цените на суровините се покачват и съществува риск да подхранят в допълнение инфлацията, която визира най-силно бедните. Ако спорът не бъде прекратен, разстройствата на финансовите пазари ще продължат да се задълбочават. Това обявиха в обща позиция шефът на (МВФ) Кристалина Георгиева и президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

В резултат на това М ВФ отговори на настояването на Украйна за незабавна финансова помощ посредством Инструмента за бързо финансиране, което ще бъде прегледано идната седмица.

Освен това продължаваме да работим по програмата на Украйна за стендбай съглашение, по която от през днешния ден до края на юни на страната са разполагаем спомагателни 2,2 милиарда $ , допълниха от Международния валутен фонд

В Групата на Световната банка от своя страна се приготвя пакет от ограничения за поддръжка в размер на 3 милиарда $ през идващите месеци, като ще бъде стартирана интервенция за бърза бюджетна поддръжка в размер на минимум 350 млн. $, която ще бъде показана на Управителния съвет за утвърждение тази седмица. Тя ще бъде последвана от бърза финансова помощ в размер на 200 млн. $ за опазване на здравето и обучение.

От двете финансови институции алармират и че цените на суровините се покачват, от което произтича риск да подхранят в допълнение инфлацията, засягаща най-силно бедните.

Очаква се глобите, оповестени през последните няколко дни, също да имат доста икономическо влияние, а Световната банка и МВФ оповестиха, че ще работят дружно, с цел да оценят икономическото и финансовото влияние на спора и бежанците върху други страни в района и света.

„ Имаме подготвеност да предоставим засилена политическа, техническа и финансова поддръжка на прилежащите страни, в случай че това е належащо. Съгласуваните интернационалните дейности ще бъдат от решаващо значение за понижаване на рисковете и превъзмогване на идния изпълнен с рискове интервал. Тази рецесия визира живота и поминъка на хората по целия свят и ние им предлагаме своята цялостна поддръжка “, се показва още в позицията на двете институции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР