Цените на стоките и услугите в Хърватия ще бъдат както

...
Цените на стоките и услугите в Хърватия ще бъдат както
Коментари Харесай

Цените в Хърватия ще бъдат едновременно в евро и куни от 5 септември

Цените на стоките и услугите в Хърватия ще бъдат както в куни, по този начин и в евро от 5 септември тази година като част от подготовката на страната за влизане в еврозоната, заяви министър председателят Aндpeй Πлeнĸoвич, представен от SeeNews. Хърватия се надява да одобри еврото през януари 2023 година

До края на 2023 година, или общо 16 месеца, цените в страната ще бъдат и двете валути, с цел да се увеличи публичната информираност за общата европейска валута преди формалното й въвеждане, сподели Πлeнĸoвич по време на конференция.

„ Искаме този развой да бъде елементарен и безвъзмезден за жителите “, добави той.

От ю януари идната година всички ще могат да обменят месните куни в евро в комерсиалните банки, пощенските офиси и държавната финансова организация Fina. Всички депозити в куни ще бъдат трансферирани автоматизирано в евро.

Πлeнĸoвич прикани хората, които държат пари у дома, да ги трансферират в банките, с цел да улеснят процеса по въвеждане на еврото.

Очаква се Хърватия да се причисли към еврозоната с обменен курс от 7,53 куни за евро, избран от Европейската централна банка (ЕЦБ), когато хърватската валута бе включена към обменно курсовия механизъм ERM II, прочут като чакалнята на еврозоната, през 2020 година

Балканската страна с население от малко под 4 млн. души се причисли към Европейския съюз през 2013 година – 6 години след България. Вече обаче е несъмнено, че тя ще изпревари страната ни с приемането на еврото, като българските управляващи са заложили дата 1 януари 2024 година публична за влизане в еврозоната.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР