Цените на слънчогледа у нас са се стопили с 48,2%.

...
Цените на слънчогледа у нас са се стопили с 48,2%.
Коментари Харесай

Цените на слънчогледа у нас са спаднали наполовина

Цените на слънчогледа у нас са се стопили с 48,2%. Такава е разликата сред цените на производител през второто тримесечие на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната. Останалите зърнени култури също са с много по-ниски цени, което води до понижение с 19,5% на цените в растениевъдството, предава 24 часа.

Още през 2022 година зърнопроизводителите у нас предупреждаваха, че безконтролният импорт на зърно от Украйна ще смъкна цените на родната продукция и тя ще остане да лежи по складовете. През юли България дружно с Полша, Унгария, Словакия и Румъния внесоха в Еврокомисията искане за удължение на ограничаващите ограничения против украинския аграрни импорт на териториите им. Междувременно обаче Русия излезе от зърненото съглашение.

В нашето растениевъдство само нарастване на индустриалните цени е маркирано в производството на плодове и зеленчуци – с 15,6% за една година, сочат данни на Национален статистически институт.

В отглеждането на животни ни обаче се следи покачване на индустриалните цени приблизително с 14,8% за една година.

Това се отнася за съвсем всички типове домашни животни. Едрият рогат добитък да вземем за пример е поскъпнал със 7,5%, свинете с 30,7%, а бройлерите – с 25,7%. Овчето мляко е поскъпнало с 20%, а яйцата – с 37%.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР