Цените на широка гама от стоки и услуги в САЩ

...
Цените на широка гама от стоки и услуги в САЩ
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се охлажда съвсем леко, все още не е близо до целта на Фед

Цените на необятна гама от артикули и услуги в Съединени американски щати са се повишили през ноември, само че растежът значително е в сходство с упованията.

Индексът на потребителските цени, деликатно следен знак за инфлацията, се е нараснал с 0,1% през ноември и е повишен с 3,1% по отношение на миналата година, заяви Министерството на труда във вторник. Икономисти, интервюирани от Dow Jones, чакаха годишен % от 3,1%.

Докато на месечна база показателят демонстрира покачване по отношение на октомври, на годишна основа той още веднъж спада, откакто доближи 3,2% месец по-рано.

Като се изключат нестабилните цени на храните и силата, главният показател на потребителските цени се е нараснал с 0,3% по отношение на предходния месец и с 4% по отношение на година по-рано. И двете цифри са в сходство с прогнозите и съвсем не са се трансформирали по отношение на октомври.

Данните за ноември към момента са много над задачата на Фед от 2%, макар че демонстрират продължаващ прогрес към нея. Централните банкери се концентрират повече върху базовата инфлация като сигнал за по-дългосрочни трендове.

Докладът е „ в сходство с упованията, макар че евентуално не е толкоз добър, колкото това, на което някои може би са се надявали - че ще стартираме да виждаме по-голямо закъснение на месечна база “, споделя за CNBC Лиз Ан Сондърс, основен капиталов пълководец в Charles Schwab.

Wall Street отвори с дребна смяна след новините, като главните показатели бяха леко отрицателни при започване на търговията. Доходността на държавните облигации се увеличи.

Намаляването на цените на горивата с 2,3% е помогнало за задържането на инфлацията. Цените на храните са се повишили с 0,2%. На годишна база те са се повишили с 2,9%, до момента в който цените на силата са спаднали с 5,4%.

Разходите за жилища, които съставляват към една трета от тежестта на показателя, са се нараснали с 0,4% на месечна база и с 6,5% на годишна. Въпреки това, годишният % демонстрира непрекъснат спад след пика си при започване на 2023 година

„ Отслабващата инфлация не значи, че цените падат. Всъщност цените за съвсем всичко към момента са по-високи, в сравнение с бяха преди пандемията “, споделя Лиза Стъртевант, основен икономист в Bright MLS. „ По-специално разноските за жилища тежат върху доста хора и фамилии. “

След спад в продължение на пет следващи месеца, цените на използваните транспортни средства са се повишили с 1,6% през ноември, а автомобилните застраховки са скочили с 1% и с 19,2% на годишна база. Разходите за медицински грижи са се повишили с 0,6%, до момента в който за облекло - с 1,3%.

Реалните междинни почасови приходи се покачват с 0,2% по отношение на предишния месец и с 0,8% по отношение на година по-рано, заяви Министерството на труда в настрана известие.

Изявлението идва, когато Фед стартира своята двудневна среща, по време на която се чака да задържи лихвените проценти постоянни за трети следващ път.

Пазарите обаче гледат по-внимателно сигналите на Фед за бъдещето.

След повишение на лихвите 11 пъти от март 2022 година насам, от централните банкери се чака да алармират, че стягането е завършило и предстоят понижения, първото от които евентуално ще се случи през май.

Фючърсните пазари демонстрират, че Фед ще облекчи лихвите нападателно през 2024 година, намалявайки ги с 1,25 процентни пункта до края на годината. Респондентите в изследване на CNBC обаче считат, че централната банка ще се движи с много по-премерено движение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР