Цените на руския природен газ за Беларус не са въпрос

...
Цените на руския природен газ за Беларус не са въпрос
Коментари Харесай

Беларус плаща в пъти по-евтино за руския газ от Европа. Ето защо

Цените на съветския природен газ за Беларус не са въпрос на икономическа целенасоченост, те са артикул на напредналата интеграция с Русия, сподели прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, заяви Интерфакс.

" Факт е, че това е планувано, в това число и в подписаните стратегии. Знаете, че в проекта на интеграционните процеси има специфични цени за Беларус. В този случай, несъмнено, Беларус се отличава и стои настрана от другите страни, които купуват съветски природен газ. Беларус несъмнено се употребява с привилегии и преимущества в това отношение ", сподели Песков, разяснявайки известието, че цените на газа за Беларус през 2022 година ще останат на същото равнище като през тази година.

Той означи, че това не е въпрос на икономическа целенасоченост. " Ето какво дава интеграцията на Беларус в този съответен случай. Да, това е артикул на тази много напреднала интеграция за Беларус и беларуския народ ", сподели представителят на Кремъл.

Правителството на Беларус подписа неотдавна протокол с газовия колос " Газпром " за цената на газа за страната през 2022 година - газът ще се доставя на републиката при цена от 128,52 $ за 1000 кубически метра, което подхожда на цената на доставките през тази година.

За съпоставяне, през последните месеци цената на съветския газ на европейските тържища е към 1000 $ за 1000 куб. метра.
 Природният газ за декември нараства с 9,8%
Природният газ за декември нараства с 9,8%

Цената на синьото гориво у нас е с към 35% по-ниска от тази на европейските газови хъбове

Руският президент Владимир Путин, по време на съвещание на Висшия държавен съвет на Съюзната страна на 4 ноември, уточни, че Беларус получава съветски газ на цени, които са три до четири пъти по-ниски спрямо дълготрайните контракти за други страни и седем до 10 пъти по-ниски, в сравнение с спот пазарите в Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР