Цените на природния газ на едро в Европа паднаха в

...
Цените на природния газ на едро в Европа паднаха в
Коментари Харесай

Цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна

Цените на природния газ на едро в Европа паднаха в понеделник до най-ниското си равнище, откогато Русия нахлу в Украйна, което ги докара до рекордно високо равнище предходната година.

Меката зима разреши на страните да употребяват по-малко газ от запасите, които бяха насъбрани в очакване на съкращения на доставките от Русия, която беше главният снабдител на Европа преди войната.

Еталонният европейски контракт — холандски фючърс за газ TTF за идващия месец — скочи до рекордните 367 $ за мегаватчас през март. През август тя към момента доближава до $364.

Но цените падат от този момент, достигайки $77 в понеделник - 50% по-малко от преди месец и най-ниското равнище от преди войната на 21 февруари.

Износът на газ от съветския енергиен колос Газпром за Европейския съюз и Швейцария е намалял с 55% по отношение на предходната година, заяви компанията в понеделник.

Преди това Европа беше главният експортен пазар на Газпром, само че доставките бяха фрапантно понижени заради глобите след офанзивата на Русия в Украйна през 2022 година

Европейските страни изпълниха своите газови складове и стартираха акции за поощряване на потребителите да пестят сила през зимата.

Европейските равнища на предпазване бяха 83% в понеделник, намалявайки потребността от закупуване на повече газ за момента.

Европейски Съюз се бори да откри нови източници на природен газ в напъните си да понижи мощната си взаимозависимост от съветските доставки.

Държавите от Европейски Съюз също одобриха механизъм за ограничение на цените на природния газ, само че анализаторите споделят, че той евентуално ще има единствено лимитирано влияние върху намаляването на заплащанията на бизнеса и семействата.

Експерти предизвестиха, че внезапно захлаждане може да докара до повишаване на цените на бензина още веднъж.

Руският президент Владимир Путин също може да провокира повече безредици на пазарите.

„ Той би могъл да изпрати по-малко [газ], само че също по този начин може да изпрати повече до избрани дестинации с вярата да раздели европейските страни “, сподели Тиери Брос, анализатор на енергийния пазар, който преподава в учебното заведение Sciences Po в Париж.

Европа ще се затрудни да попълни запасите това лято, в случай че не получи 30 милиарда кубически метра съветски газ, сподели Bros.

„ Цените рискуват да се повишат още веднъж “, сподели той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР