Цените на природния газ достигнаха рекордни висоти в Европа, тъй

...
Цените на природния газ достигнаха рекордни висоти в Европа, тъй
Коментари Харесай

С близо 300% по-високи сметки за газ ще плащат българите този март

Цените на природния газ доближиха рекордни висоти в Европа, защото войната в Украйна заплашва да свие напълно доставките на гориво от Русия.

Руският газ към момента минава през Украйна към Европа, търговците обаче се притесняват, че доставките ще бъдат прекратени. Тези страхове доведоха до растеж на фючърсните контракти за газ на северозападния европейски пазар с 42% по отношение на достигнатите 270 евро в петък.
 Ще изкара ли Европа и една зима без съветски газ?
Ще изкара ли Европа и една зима без съветски газ?

Европа получава към една трета от своя природен газ от Русия, само че зависимостта варира сред членовете на Европейски Съюз

Преди 3 март цените в никакъв случай не са надхвърляли 200 евро, съгласно данните на FactSet. За съпоставяне предходната година те не съумяха да надвишават 30 евро, отбелязва The Wall Street Journal.

Перспективата за бързо повишаване на цените на силата в Европа, която получава към 40% от доставките си на газ от Русия, накара Европейския съюз и Съединени американски щати да се въздържат от включване на петрола и газа в първичните си кръгове от наказания. Съединени американски щати обаче обявиха този уикенд, че работят по проекти за ембарго на съветския нефт със своите съдружници.

" Булгаргаз " търси предложения за доставка на полутечен газ

Предлага се покачване на цената на синьото гориво от март с 3,5%

У нас КЕВР утвърди цена на синьото гориво за март в размер на 113,73 лева./MWh

За съпоставяне преди година Комисията утвърди цена на природния газ в размер на 28,64 лева./MWh, тазгодишната цена съставлява нарастване с 297,1 %, на месечна основа растежът е с 3,5 на 100.

" Основните аргументи за нарастването на цената на природния газ са ограничението на добиваните количества от ПГХ " Чирен ", както и рекордно високите цени на европейските газови тържища. Добивът от " Чирен " е прекратен и по заповед на министъра на енергетиката оборудването е минало в режим на нагнетяване. Целта на тази мярка е да бъдат насъбрани запаси при положение на рецесия с доставките на природен газ ", стимулират решението си от КЕВР.

На извършеното на 4 март 2022 година намерено съвещание ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи, че главната задача на Комисията е да употребява всички вероятни регулаторни механизми, с цел да бъдат постигани най-хубави цени за крайните консуматори и особено за битовите консуматори. Ръководителят на регулатора прикани " Булгаргаз " да разграничи своите отговорности като публичен снабдител и търговец на газ.
 Какви ще бъдат цените на природния газ през 2022 година
Какви ще бъдат цените на природния газ през 2022 година

Цените на фючърсите за газ за доставка както през март тази година, по този начин и през първото тримесечие на идната, са на едно и също равнище

" Бизнесът има други възможности да подписва контракти с други снабдители, само че за битовите консуматори източникът на природен газ е единствено " Булгаргаз " като публичен снабдител. Затова енергийният регулатор ще е поръчител, че правата на тези консуматори се съблюдават и те получават допустимо най-хубава цена ", акцентира ръководителят на КЕВР. Енергийният регулатор ще утвърждава всеки контракт или смяна в договорите, които подписва " Булгаргаз ", тъй като те оказват въздействие върху цената на газа за потребителите. Във всяко ценово заявление " Булгаргаз " би трябвало да дава разбор за вероятните различни източници на природен газ, техните цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния вероятен газ за потребителите. Дружеството би трябвало да употребява и опциите да подписва краткосрочни, средносрочни и даже дълготрайни контракти, с които да се разнообразят източниците на природен газ и да се реализира оптимално преференциална цена за бита.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР