Цените на петрола спаднаха миналата седмица, тъй като Организация на

...
Цените на петрола спаднаха миналата седмица, тъй като Организация на
Коментари Харесай

Защо сривът на цените на петрола е по-опасен за пазарите, отколкото коронавируса?

Цените на петрола спаднаха предходната седмица, защото Организация на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и производителите отвън картела не подписаха съглашение за понижаване на производството, написа CNBC. Само в понеделник брент изгуби 18,7% до 36,8 $ за барел, а американският лек - 17,1% до 34,22 $ за барел.

" Суровият нефт се трансформира в по-голям проблем за пазарите от ковид ", ​​каза Адам Крисафули, създател на Vital Knowledge, който подчертава и върху това, че суровината е " сериозно значима " за американската стопанска система - доста експерти са заети в тази промишленост, а нефтените и газовите компании са изключително значими за дълговите пазари, изключително този на облигации.

Коронавирусната зараза към този момент докара до удар върху търсенето на суровината. Суровият нефт в Западен Тексас поевтиня с 32% от началото на годината, до момента в който сортът брент изгуби 31%. Мнозина чакаха ОПЕК да се намеси с по-сериозни съкращения на производството, пробвайки се да поддържа цените постоянни. Но откакто договарянията се провалиха - съдружникът на ОПЕК Русия отхвърли да се съгласи с препоръчаното в допълнение понижение на продукцията от 1,5 милиона барела дневно - в този момент може да има проблеми при предлагането.

14 страни членки на Организацията и страните от ОПЕК+, не съумяха да реализират съглашение за удължение на настоящите съкращения на производството. Това значи, че на 1 април, когато изтича актуалното съглашение, всяка страна ще взема решение какъв брой да създава. Саудитска Арабия разгласи отстъпки от формалните си пазарни цени за април.

" От 1 април започваме да работим, без да се съобразяваме с квотите или пониженията, които бяха въведени по-рано ", сподели Александър Новак, съветският министър на енергетиката, на срещата на ОПЕК + във Виена предходната седмица. " Това не значи, че всяка страна няма да следи и проучва развиването на пазара. "

Според Morgan Stanley, Brent ще падне до 35 $ за барел през второто тримесечие, а съгласно Goldman Sachs - до 30 $ за барел през второто и третото тримесечие. Предходната прогноза беше за 57,50 $ за барел.

" Около 20 $ за нефт през 2020 година ", написа в Twitter Али Хедери, някогашен старши консултант на Exxon за Близкия изток, а в този момент основен изпълнителен шеф на американската стратегическа компания Dragoman Ventures.

Крисафули посочи, че ценовата война този път " не би трябвало да бъде толкоз мрачна като тази през 2015 година ", когато цените на Brent се сринаха до 28 $ през януари 2016 година, защото този път Саудитска Арабия " не е агресорът ", а и тъй като кралството " не може да понася петролна меланхолия. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР