Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда,
Коментари Харесай

Петролът поскъпна въреки освобождаването на резерви от САЩ

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в сряда, откакто вложителите не престават да са скептично настроени към успеваемостта на воденото от Съединени американски щати координирано освобождение на стратегически запаси, написа Ройтерс.

Фокусът на вложителите към този момент е ориентиран към идващите дейности на производителите на нефт от групата ОПЕК+

Към 8:40 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,25 $, или 0,30%, до 82,56 $ за барел, следвайки растеж от 3,3% във вторник. Цената на американският лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,36 $, или 0,46%, до 78,86 $ за барел, откакто през вчерашния ден напредна с 2,3%.

„ Инвеститорите бяха разочаровани от дребния размер на взаимното освобождение на нефт от Съединените щати и други страни “, разяснява Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities.

„ Освен това, координираните старания на страните, потребяващи нефт, породиха опасения, че ОПЕК+ може да забави темпа на увеличение на производството “, сподели той, добавяйки, че вниманието на пазара в този момент е ориентирано към идната среща ОПЕК+ на 2 декември.

Съединени американски щати оповестиха във вторник, че ще освободят 50 млн. барела недопечен нефт от стратегическите си запаси в координирана акция, в която ще вземат участие още Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Англия, чиято цел е да охлади цените на петрола, след групата ОПЕК+ неведнъж подцени апелите за увеличение на добива.

Премиерът на Япония Фумио Кишида сподели в сряда, че държавното управление му ще освободи петролни ресурси, без обче да дава детайлности. Вестник „ Никей “ заяви, че Япония ще организира търгове за към 4,2 милиона барела нефт от националните си ресурси до края на тази година.

Анализаторите считат, че резултатът върху цените на координираната акция евентуално ще бъде временен на фона на годините на намаляващи вложения в петролния бранш и мощно световно възобновяване от пандемията COVID-19.

Координираното освобождение може да добави към 70 милиона до 80 милиона барела недопечен нефт, до момента в който пазарът очакваше минимум 100 млн. барела, показват анализатори от Goldman Sachs.

„ Заплахата от повече доставки в кратковременен проект сигурно основава изкуствено по-хлабав петролен пазар за идващите 1-2 месеца “, споделя Луис Диксън от  Rystad Energy.

„ Ходът на Джо Байдън и другите водачи обаче може просто да изтласка въпроса с доставките във времето, защото изпразването на хранилищата ще сложи още по-голямо напрежение върху така и така ниските запаси от нефт “, добави той.

Сега вниманието на всички е ориентирано към Организацията на страните експортьорки на нефт, взаимно с Русия и други техни съдружници, известни като „ ОПЕК + “, и метода, по който те ще реагират на това освобождение, когато се срещнат на 2 декември.

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства сподели във вторник, че не вижда логичност производителят от Персийския залив да доставя повече нефт на международните пазари, когато всички индикатори сочат остатък в доставките през първото тримесечие на идната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР