Цените на петрола се повишиха с повече от 2% през

...
Цените на петрола се повишиха с повече от 2% през
Коментари Харесай

Петролът поскъпна с над 2% заради атаките в Червено море

Цените на петрола се покачиха с повече от 2% през първата сесия за новата година. Те са подтиквани от евентуалното спиране на доставките в Близкия изток след следващата офанзива против контейнерен транспортен съд в Червено море и от очакванията за по-високо търсене в Китай, написа Reuters.

Суровият нефт вид Брент се увеличи с 2.2% до 78.76 $ за барел. Американският лек недопечен нефт (WTI) също нарастна с 2.2% до 73.22 $ за барел.

Проучване на Reuters измежду икономисти и анализатори предвижда, че суровият нефт Брент ще доближи приблизително 82.56 $ за барел тази година, което е малко повече от междинното за 2023 година, когато беше 82.17 $. Очаква се слабият световен напредък да ограничи търсенето, само че пък геополитическото напрежение може да поддържа цените.

Американски хеликоптери в неделя отблъснаха нахлуване на подкрепяните от Иран сили на хусите против контейнеровоз на Maersk в Червено море, като потопиха три кораба на хусите и убиха 10 от екстремистите, подхранвайки рисковете войната сред Израел и „ Хамас “ да се трансформира в по-широк спор.

Цената на петрола може да бъде повлияна от ескалацията в Червено море през уикенда и пиковия сезон на търсене по време на пролетния фестивал в Китай “, сподели основаният в Шанхай анализатор на CMC Markets Леон Ли, имайки поради Лунната нова година първоначално февруари.

По-широк спор може да затвори значими водни пътища за превозване на нефт.

Най-малко четири танкера, пренасящи дизелово гориво и реактивно гориво от Близкия изток и Индия към Европа, плават към Африка, с цел да избегнат Червено море, демонстрират данни от следене на кораби.

В Китай упованията на вложителите за нови ограничения за стопански тласъци се покачиха, откакто индустриалната интензивност се сви за трети месец през декември, демонстрираха държавни данни в неделя.

Всеки сходен тласък за стопански напредък може да увеличи търсенето на нефт и да поддържа цените на суровината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР