Цените на петрола се повишават слабо след скока с 5

...
Цените на петрола се повишават слабо след скока с 5
Коментари Харесай

Цените на петрола изтриват загубите от петък

Цените на петрола се покачват едва след скока с 5 % през предходната седмица заради опасенията за дефицит на оферти вследствие на нестабилната обстановка в Либия и Казахстан.

Ситуацията по-специално в Казахстан провокира опасения, защото страната експортира от порядъка на 1,5 млн. барела дневно. Операторът на най-голямото находище в страната Тенгиз заяви през предходната седмица, че поради логистични проблеми са поправени размерите за рандеман. Протести има измежду работещите на самото находище. Според компанията „ Тенгизшевройл “ има избран брой, участващи в акции в поддръжка на мирните манифестации в Мангистауска област.

От MarketWatch цитират думите на наблюдаващи, съгласно които, в случай че бъде изгубен значителния рандеман от Казахстан, то бичия тренд на пазара ще се ускори.

Колкото до Либия, както оповестява организация Bloomberg там обстановката наподобява овладяна. „ Петролният пазар пораства, залагайки на най-лошите сюжети за развиване на обстановката в Казахстан и Либия, които към сегашния миг остават неосъществени, по тази причина цените може малко да спаднат. Опасенията, свързани с „ омикрон “ се връщат преди всичко “ считат от Vanda Insights, представени от организацията.

Стойността на мартенските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures в понеделник е на равнище от 82,01 $ за барел, или с 0,31 % над цената при затварянето на предходната сесия. В петък договорите поевтиняха с 0,24 $ – до 81,75 $ за барел.

Цената на фючърсите за вид WTI за февруари на нюйоркската борса (NYMEX) се покачват до 79,13 $ за барел, или с 0,29 %. По време на търговията в петък договорите се намалиха с 0,56 $ или 0,7 % до 78,9 $ за барел.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР