Цените на петрола се покачват значително в понеделник сутринта след

...
Цените на петрола се покачват значително в понеделник сутринта след
Коментари Харесай

Петролът поскъпва: ОПЕК+ свива добива с 1 милион барела на ден?

Цените на петрола се повишават доста в понеделник сутринта след спад през септември и цялото трето тримесечие.

Страните от ОПЕК+ обмислят понижаване на производството на нефт с повече от 1 милион барела дневно, заяви The Wall Street Journal, цитирайки участници в срещата на алианса, която ще се организира на 5 октомври.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 87,54 $ за барел, което е с 2,40 $ повече от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията предишния петък тези договори поевтиняха с $2,04 (2,3%) до $85,14 за барел. Ноемврийските фючърси, които изтекоха в петък, се търгуваха по 87,96 $ за барел, спад от 53 цента (0,6%).

Brent завърши миналата седмица с растеж от 2,2%, само че падна през септември и третото тримесечие надлежно с 8,8% и 23%.

В същото вреве фючърсите за американския пример WTI за ноември при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 81,68 $ за барел, което е с 2,19 $ (2,62%) по-високо от крайната стойност на миналата сесия. До затварянето на сесия в петък цената на тези контракти падна с $1,74 (2,1%) до $79,49 за барел.

През предходната седмица WTI нарастна с 1%, само че също по този начин загуби 11% и съвсем 25% надлежно за месеца и тримесечието.

Притесненията на търговците на нефт по отношение на забавянето на световния стопански напредък способстваха за спада на петролните цени с най-бързите темпове от началото на пандемията COVID-19 през 2020 година.

От септември предходната година редица страни от ОПЕК+ изостанаха от индустриалната си цел заради липса на вложения, военни конфликти и наказания, до момента в който общата квота на ОПЕК+ се усилва, което разрешава на страните, които могат да усилят производството, да го създадат. Съответно намаляването на квотите ще докара до обстоятелството, че даже тези, които могат да го усилят, ще понижат производството.

Така че, в случай че преди година действителното закъснение от откритото равнище на произвеждане беше 0,7 милиона барела дневно, то през август тази година към този момент беше 3,6 милиона барела дневно. В същото време страните от ОПЕК през август не са произвели съвсем 1,4 милиона барела дневно, а страните отвън ОПЕК - 2,19 милиона барела дневно.

От страните от ОПЕК най-вече изостават Нигерия, Ангола, Република Конго и даже Саудитска Арабия (със 100 000 барела дневно през август). От страните отвън ОПЕК Русия е най-голямо закъснение от квотата. Така, съгласно Росстат, съветският рандеман на нефт през август възлиза на 9,8 милиона барела дневно, до момента в който е позволен рандеман в размер на 11 милиона барела дневно. Освен това Азербайджан и Казахстан създават по-малко от откритата квота.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР