Цените на петрола се покачват бързо в сряда сутринта, след ...

Цените на петрола се покачват бързо в сряда сутринта, след

Цената на петрола Brent надхвърли $130 за барел

Цените на петрола се повишават бързо в сряда сутринта, откакто администрацията на президента Джо Байдън не разреши вноса на енергийни запаси от Русия в страната на фона на военния спор в Украйна.

" Днес разгласявам, че Съединени американски щати се насочват към главните браншове на съветската стопанска система: ние забраняваме целия импорт на съветски нефт, газ и енергия... Тази мярка получи огромна поддръжка от двете партии в Конгреса и, уповавам се, целия американски народ ", сподели Байдън на 8 март.

Към 9:15 часа българско време майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures нарастнаха с $2,58 до $130,56 за барел. Във вторник цената на тези договори се подвигна с 4,77 $ до 127,98 $ за барел.

Цената на априлските фючърси за американския пример WTI в това време при електронната търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) се увеличи с $1,98, до $125,65 за барел. Вчера тези контаркти поскъпваха с $4,3 до $123,7 за барел.

През 2021 година Съединени американски щати внасят към 672 000 барела нефт и петролни артикули дневно от Русия, към 8% от общия размер на американския внос, съгласно Lipow Oil Associates.

По-рано държавното управление на Обединеното кралство също разгласи ограничавания за закупуването на съветски нефт и си сложи за цел да изостави енергийните запаси от Русия до края на тази година. Европейският съюз от своя страна също разгласява проект за унищожаване на енергийната взаимозависимост от Москва. Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс сподели, че Европейски Съюз има намерение да понижи потреблението на газ от Русия с две трети до края на тази година.

Междувременно специалисти означават, че пазарът преди оповестяването на ограниченията стартира независимо да глоби съветския енергиен комплекс, така като търговците избягваха да купуват нефт от Русия.

" Забраната за импорт на нефт от Русия към този момент е де факто въведена на пазара без държавно разпореждане ", се споделя в отчет на Lipow Oil Associates.

Междувременно, на фона на подхванатите ограничения, цените на горивата на бензиностанциите в Съединените щати скочиха до рекордни равнища от 2008 година насам. Във вторник междинната цена на бензина доближи $4,173 за галон, надминавайки максимума от юли 2008 година от $4,114 за галон, съгласно AAA Gas Prices.

" Ако няма огромни промени на енергийния пазар, междинната цена на автомобилното гориво ще бъде от порядъка на 4,5-4,75 $ за галон, дизела - повече от 5 $ за галон ", сподели Том Клоза, анализатор в Oil Price Information Services.

Източник: money.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg