Цените на петрола се покачиха в сряда и доближиха 7-годишните

...
Цените на петрола се покачиха в сряда и доближиха 7-годишните
Коментари Харесай

Петролът поскъпна в очакване на срещата на ОПЕК+

Цените на петрола се повишиха в сряда и приближиха 7-годишните върхове от предходната седмица. Ръстовете се дължат на засиленото търсене на горива, което бе доказано с данните за запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати. Освен това цените са подкрепени и от опасенията за проблеми във веригите за доставка. Въпреки това обаче вложителите остават внимателни в очакване на идната среща на ОПЕК+, предава Reuters.

Към 11:45 ч. българско време европейският недопечен нефт Brent нарастна с 21 цента или 0.26% до 89.38 $ за барел, откакто поевтиня с 10 цента във вторник. Американският недопечен нефт West Texas Intermediate нарастна с 27 цента, или 0.32%, до 88.48 $ за барел. В предходната сесия WTI нарастна с 5 цента.

Опасенията за проблеми в доставките и геополитическото напрежение в Източна Европа и Близкия изток покачиха цената на петрола с към 15% от началото на годината. В петък двата сорта недопечен нефт доближиха най-високите си цени от октомври 2014 година, като Brent нарастна до 91.70 $ за барел, а американският недопечен нефт - до 88.84 $.

Заседанието на ОПЕК+ ще се състои по-късно в сряда. Очакванията са картелът да реши да усили доставките с спомагателни 400 хиляди барела на ден през март. Ако това се случи, организацията ще продължи да се придържа към темпа на облекчение на индустриалните ограничавания, наложени поради пандемията.

ОПЕК+ евентуално ще резервира политиката си непроменена, което значи, че наклонността на повишение на цените на петрола ще продължи “, предвижда Сатору Йошида, стоков анализатор от Rakuten Securities.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР