Цените на петрола се колебаят слабо и в различни посоки

...
Цените на петрола се колебаят слабо и в различни посоки
Коментари Харесай

Цената на петрола се покачва: Китай облекчава ковид мерките

Цените на петрола се двоумят едва и в разнообразни направления в хода на търговията в петък сутринта, като от леко повишаване минаха към спад и още веднъж потеглиха нагоре. Но като цяло приключват седмицата със мощен растеж заради сигналите за последователното облекчение на карантинните ограничавания в Китай.

Няколко огромни града оповестиха облекчение на коронавирус ограниченията, което разрешава на вложителите да се надяват на повишение на бизнес интензивността и надлежно търсенето на нефт в страната. Гуанджоу, Шъдзяджуан и Чънду облекчиха условията във връзка с редовността на тестванията за COVID-19 и придвижването на жителите, заяви Bloomberg. В някои региони започнаха да работят пазари и публичен превоз. В Пекин е разрешено на заболели хора да си стоят вкъщи, вместо да бъдат изолирани в специфични центрове.

Цената на февруарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:45 часа българско време в петък е 87,05 $ за барел, което е с 0,17 $ повече от тази при затваряне на миналата сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с $0,09 до $86,88 за барел.

Януарските фючърси за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в това време нарастват с $0,16, до $81,38 за барел. До затварянето на предходната търговия цената на тези договори се увеличи с $0,67 (0,8%) до $81,22 за барел.

От началото на тази седмица петролът марка Brent е поскъпнал с 4%, а WTI - с над 6%.

" Не би трябвало да чакаме трагичен поврат в китайската политика, само че всяко разхлабване на коронавирус рестриктивните мерки е добре пристигнало ", сподели Крейг Ерлам, основен анализатор в OANDA.

Фокусът на търговците тази седмица е срещата на ОПЕК+, която ще се организира през уикенда, като пазарът чака главно страните от организацията да решат да запазят равнището на произвеждане непроменено, отбелязва Bloomberg.

От понеделник влиза в действие ембаргото на Европейски Съюз върху закупуването на съветски нефт. Освен това, съгласно проекта, утвърден от Г-7, от 5 декември фирмите от Европейски Съюз и Обединеното кралство ще могат да дават услуги по морски превоз и застраховка за превозване на съветски нефт, единствено в случай че той бъде закупен на цена под избран таван.

В четвъртък The Wall Street Journal заяви, базирайки се на свои източници, че Европейската комисия е предложила на 27 страни от Европейски Съюз да одобрят таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР