Цените на петрола продължават да растат в сряда сутринта, като

...
Цените на петрола продължават да растат в сряда сутринта, като
Коментари Харесай

Петролът продължава да поскъпва, притеснения за доставките на пазара

Цените на петрола не престават да порастват в сряда сутринта, като възобновяват върхови стойности от 2014 година заради рисковете от спиране на доставките от Близкия изток.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. Българско време се търгуват по $87,90 за барел, което е с $0,39 повече от края на предходната сесия. Във вторник цената на тези контракти се повишиа с $1,03 (1,2%) до $87,51 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския пример WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) доближи към същия миг $86,01 за барел, което е $0,58 по-високо от крайната стойност на миналата сесия. До края на търговията предния ден цената на тези контракти набъбна с 1,61 $ (1,9%) и възлезе на 85,43 $ за барел.

Вчера котировките на двете марки затвориха на най-високите си равнища от 13 октомври 2014 година, демонстрират данните на FactSet.

Цените се поддържат от опасенията за дефицит на горива на международния пазар заради съкращения на доставките и невъзможността на някои страни от ОПЕК да усилят производството до контрактуваните равнища, написа Trading Economics.

Междувременно в нощта на вторник против сряда в огромния петролопровод Киркук-Джейхан, свързващ Ирак и Турция, е избухнала детонация, заради което работата на тръбопровода беше прекъсната, оповестяват медиите. Все още не е открита повода за детонацията.

Според анализатора на Bloomberg Хавиер Блас, повече от 450 хиляди барела нефт се изпомпват през тръбопровода всеки ден.

По-рано стана известно за удара на дронове на територията на Обединените арабски емирства, вследствие на който починаха трима души. Йеменските бунтовници хути бяха упрекнати от управляващите на ОАЕ за тази офанзива. Ударът докара до детонация, която повреди три петролни резервоара в Абу Даби.

" Глобалните бенчмарки за нефт се повишават до равнища, невиждани от близо осем години заради прогнози за ниски доставки и затруднения от напрежението в Близкия изток ", написа Луиз Диксън, старши анализатор на петролния пазар в Rystad Energy.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР