Цените на петрола паднаха в сряда, след като предишния ден

...
Цените на петрола паднаха в сряда, след като предишния ден
Коментари Харесай

Цените на петрола се успокоиха след паническия скок вчера

Цените на петрола паднаха в сряда, откакто предходния ден записаха близо 4% скок. Понижението пристигна след отслабването на страховете за идно понижаване на добива от Организацията на страните експортьорки на нефт и съдружниците ѝ – групата, известна като ОПЕК+.

Фючърсите на световния референтен недопечен нефт Brent паднаха с 40 цента, или 0.4%, до 99.82 за барел през днешния ден, откакто се повишиха с 3.9% във вторник. Тези на западнотексаския недопечен нефт (WTI) в Съединени американски щати се намалиха с 27 цента, или 0.29%, до 93.47 $ за барел, откакто през вчерашния ден скочиха с 3.7%.

Вчерашните растежи пристигнаха, откакто министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, водеща страна в ОПЕК, насочи вниманието към опцията за редуциране на доставките, с цел да се балансира тъй наречените от него „ шизофреничен “ пазар.

Според Вандана Хари, създател на компанията за разбори на петролния пазар Vanda Insights, в случай че вчерашният коментар на Абдулазиз бин Салман не бъде последван от още сигнали или дейности от страна на ОПЕК+ за ограничение на добива, цените би трябвало да се стабилизират.

ОПЕК+ към този момент доставя към 2.8 милиона барела дневно по-малко от месечната си цел. Затова и понижаване на производството би донесло по-големи затруднения от нормално, изясняват Хари.

Въпреки това евентуалните съкращения на производството на ОПЕК+ са вероятни. Сигналите за такива съответстват с предстоящото връщане на Иран на петролните пазари, в случай че страната успее да подписа нуклеарна договорка със Запада.

Високопоставен американски чиновник сподели пред Reuters в понеделник, че Иран се е отказал от някои от главните си претенции за обновяване на договорката, което е знак за прогрес.

„ Ралито във вторник бе пресилено, защото доста вложители знаеха, че ще отнеме няколко месеца, преди иранският нефт да потече на интернационалния пазар, даже в случай че беше подписано съглашение за възобновяване на нуклеарната договорка с Техеран от 2015 година Това значи, че ОПЕК+ няма да понижи добива толкоз бързо “, сподели Казухико Сайто, основен анализатор във Fujitomi Securities.

Все отново няма доста място за спад на пазара заради мощното търсене на гориво за отопление през зимата “, посочи той, давайки за образец неотдавнашните покачвания на пазара на нефт в Съединени американски щати и растящите цени на природния газ, които ускориха упованията за по-силно търсене на гориво за отопление и по-строго предложение на недопечен нефт.

Цените на газа в Съединени американски щати надвишиха 10 $ за първи път от към 14 години вследствие на скока на цените в Европа, където лимитираните доставки не престават да са проблем.

Запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати понижиха с към 5.6 милиона барела за седмицата, завършила на 19 август, съгласно пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Това единствено акцентира положението на свития пазар.

Но запасите от бензин се усилиха с към 268 000 барела, а тези от екстракт – с към 1.1 милиона барела.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР