Цените на петрола от световните еталонни сортове продължава да поскъпва

...
Цените на петрола от световните еталонни сортове продължава да поскъпва
Коментари Харесай

Петролът продължава да поскъпва. Ще стигне ли $130 за барел до юни?

Цените на петрола от международните еталонни сортове продължава да нараства в петък на фона на продължаващата съветска военна инвазия в Украйна. Експерти вижда риск повишаването да стигне 130 $ за барел до юни.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време през днешния ден се тъгуват по $101,3 за барел, което е $2,22 по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В четвъртък тези договори нарастнаха с 2,3% до 99,08 $ за барел.

Цената на априлските фючърсите за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в това време е 94,67 $ за барел, което е с 1,87 $ повече от крайната стойност ден по-рано. Вчера WTI нарастна с 0,8% до 92,8 $ за барел.

" Цените на петрола се повишават, без да се вижда край при новините за пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, която изложи на непосреден риск износа на 1 милион барела дневно съветски нефт, преминаващ през Украйна и Черно море, написа старши пазарният анализатор в Rystad Energy Луиз Диксън. Петролът може да се увеличи до 130 $ за барел до юни, в случай че спорът в Украйна аргументи разстройства в доставките и може да се увеличи още повече, в случай че " възникне в допълнение затруднение ".

Русия е един от трите най-големи производители в света, дружно със Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Според администрацията за енергийна информация на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати Руската федерация създава към 10,5 милиона барела нефт и други течни въглеводороди дневно, или 11% от международното произвеждане.

" Без подозрение ще последват строги наказания, пишат анализатори от аналитичната компания Kpler. " Като се има поради съвсем нулевата възможност непознатите военни сили да поддържат директно Украйна, нищо не може да бъде изключено във връзка с финансови и стопански принадлежности за въздействие ".

Следващата среща на ОПЕК + ще се организира идната сряда, в която ще вземат присъединяване и представители на Русия. Въпреки събитията от последните дни, анализаторите към момента са уверени, че алиансът ще се придържа към авансово обрисуваните проекти и още веднъж ще реши да усили производството с 400 000 барела дневно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР