Цените на петрола могат да се повишат още повече заради

...
Цените на петрола могат да се повишат още повече заради
Коментари Харесай

Поскъпването на петрола ще ограничи търсенето му, прогнозира МАЕ

Цените на петрола могат да се покачат още повече поради „ двойния удар по предлагането “ вследствие на вероятното редуциране на износа от Иран и Венецуела, се споделя в ежемесечния отчет на Международната организация по силата (МАЕ).

Производителите могат да имат проблеми с обезпечаването на недостигащите количества нефт освен във връзка с физическите размери, само че и като качество, означават специалистите на МАЕ . Поскъпването на петрола може да ограничи и търсенето му през второто полугодие, настояват те. „ От юни 2017 година цените на петрола са нарастнали съвсем със 75%. Би било необичайно, в случай че този забележителен скок не повлияе на растежа на търсенето “, се споделя в документа.

Освен това, през последните години в доста страни – огромни консуматори на нефт /например Индия, Саудитска Арабия/ бяха анулирани или съкратени дотациите на енергийния пазар, което усилва резултата от растежа на цените на петрола , написа „ Ведомости “, представено от БГНЕС. Хората към този момент намерено стартират да приказват за инфлационния напън, който основават високите цени на бензина и за резултата, който те ще окажат върху цената на транспорта на артикули “, съобщи Йон Триси, съиздател на капиталовия бюлетин Fuller Treacy Money.

По тази причина МАЕ понижи прогнозата за растежа на търсенето през тази година от 1,5 милиона барела на ден до 1,4 милиона. Противоположното решение взе ОПЕК: в нейния ежемесечен доклад, който излезе в понеделник, прогнозата беше нараснала с 25 000 до 1,65 милиона барела на ден. Съвкупното търсене през 2018 година се прави оценка почти еднообразно: МАЕ – 99,2 милиона барела; ОПЕК – 98,85 милиона барела на ден.

Цената на петрола Брент доближи в сряда вечерта до 78,2 $ за барел, на WTI – 71,1 $. Някои анализатори, да вземем за пример от Bank of America Merrill Lynch и JBC Energy напоследък позволяват, че цената на Брент може да скочи и до 100 $ за барел.

Производството на нефт отвън рамките на ОПЕК ще нарасне през тази година с съвсем 1,9 милиона барела на ден, обаче на Съединени американски щати, на които от този размер се падат 1,3 милиона, ще им бъде проблематично да компенсират вероятния недостиг на международния пазара поради инфраструктурни и логистични ограничавания, показват от МАЕ. Съединени американски щати не разполагат сега с тръбопроводни мощности, а също по този начин железопътен и авто превоз, с цел да доставят петрола от шистовото находище Permian в Тексас, което стана главен център на нефтодобива в страната, до рафинериите и експортните терминали на брега на Мексиканския залив. Три тръбопровода с обща мощ 1,9 милиона барела на ден, както се чака, ще бъдат пуснати в употреба чак през 2019 година

Публикуваните от МАЕ данни демонстрират, че страните от ОПЕК и включилите се към тях производители, на първо място Русия, са съумели да унищожават остатъците от нефт на пазара, поради които рухнаха цените през 2014-2016 година

От началото на предходната година ОПЕК+ ограничи дневния рандеман с 1,8 милиона барела. През 2018 година комерсиалните ресурси от нефт в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз „ за пръв път от 2014 година са стигнали най-ниското ниво за последните пет години “, а този индикатор, както считат доста участници на пазара, „ дефинира триумфа “ на съглашението ОПЕК+, се споделя в отчета на МАЕ. От началото на деяние на това съглашение запасите са намалели с 233 милиона барела, в това число с 26,8 милиона барела през март спрямо февруари. Според последните данни, запасите доближават 2,819 милиарда барела, което е с 1 милион барела по-малко, в сравнение с е междинният петгодишен индикатор.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР