Цените на петрола леко се повишават и в сряда сутринта

...
Цените на петрола леко се повишават и в сряда сутринта
Коментари Харесай

Петролният пазар претегля рисковете от свиване на предлагането и търсенето

Цените на петрола леко се покачват и в сряда сутринта след покачването им в хода на предходната сесия. Инвеститорите претеглят рисковете от стесняване както на предлагането, по този начин и на търсенето.

Към 9:15 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,34 (на лондонската борса ICE Futures до $88,70 за барел. Във вторник цената на Brent се увеличи с $0,91, до $88,36 за барел.

Януарските фючърси за американския нефт WTI в това време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по $81,03 за барел - с $0,08 по-скъпо. По време на предходната сесия тези договори нарастнаха с $0,9, до $80,95 за барел.

Пазарът на нефт сподели уязвимост при започване на тази седмица, когато цените паднаха до най-ниските равнища от януари. Това стана след известия в медиите, че Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК са разискали опцията за увеличение на квотата за произвеждане на нефт с 500 000 барела дневно според съглашението ОПЕК +. Саудитският министър на енергетиката обаче по-късно отхвърли тези известия и означи, че алиансът се придържа към контрактуваните съкращения на производството и ще взема решения въз основа на салдото на търсенето и предлагането на пазара. Това даде позитивен подтик на цените на петрола.

Освен това пазарът се приготвя за въвеждане от западните страни на тавана на цените на съветския нефт. Деловото издание Wall Street Journal, базирайки се на свои източници, написа, че страните от Г-7 могат да се спогодят за това решение на 23 ноември. Според вестника най-вероятната цена на съветския нефт, обсъждана от западните политици, е 60 $ за барел, до момента в който участниците в полемиката се съгласиха, че тя не би трябвало да надвишава 70 $ за барел. Съобщава се, че мярката ще влезе в действие на 5 декември.

" Цените на петрола се пробват да намерят подобаващ център на тежестта ", сподели Стивън Инес, специалист в SPI Asset Management. " Търговците балансират сред съкращаването на производството с 2 милиона барела дневно, контрактувано преди този момент от ОПЕК +, и идното ембарго на Европейски Съюз доставките на нефт от Русия и проектите на Г-7 за установяване на таван на цените ".

Негативният фактор за пазара остават новините от Китай, където е записано ново огнище на коронавирусна зараза. Търговците се притесняват от спад в търсенето заради въвеждането на нови локдауни в страната, която е най-големият консуматор на нефт в света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР