Цените на петрола скочиха, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на производството

...
Цените на петрола достигнаха нов връх за годината досега, след
Коментари Харесай

Цените на петрола достигнаха нов връх за годината досега, след като Саудитска Арабия и Русия - най-големите износители на суров петрол в света - заявиха, че ще удължат съкращенията на добива с поне още три месеца.

Суровият петрол Brent, глобалният бенчмарк, поскъпна с 1,8% и се търгуваше над $90 за барел, докато West Texas Intermediate (WTI), американският бенчмарк, се покачи с подобен марж до $87 за барел.

Ходовете на Саудитска Арабия и Русия засилват усилията на алианса, известен като ОПЕК+, който включва членове на Организацията на страните износителки на петрол и други производители, за подкрепа на цените на петрола чрез съгласие за дълбоки и продължителни съкращения на производството.

Официален източник от Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия каза пред държавната информационна агенция SPA, че кралството ще удължи намаляването на производството от 1 милион барела на ден до края на декември. Решението ще бъде „преразглеждано всеки месец, за да се обмисли задълбочаване на съкращенията или увеличаване на производството“, добави източникът.

Намаляването на производството в Саудитска Арабия, което е в сила от юли, е най-голямото от години и намали производството на кралството до девет милиона барела на ден. Намалението е в допълнение към намалението, обявено преди това от Рияд през април 2023 г., което продължава до края на декември 2024 г.

Съживяване на инфлацията?

Според Международния валутен фонд Саудитска Арабия се нуждае от петрола сорт Брент, за да се търгува на около 81 долара за барел, за да балансира бюджета си. Кралството изпадна в бюджетен дефицит тази година, след като отчете излишък през 2022 г. за първи път от почти десетилетие.

Междувременно Русия се опитва да увеличи приходите, за да подкрепи военните си усилия в Украйна. Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза във вторник, че страната ще намали износа си с 300 000 барела на ден до края на 2023 г., като също така удължи предишен ангажимент. Новак каза, че решението е взето "за поддържане на стабилност и баланс" на петролните пазари, предаде Ройтерс.

Намаляването на производството от страна на ОПЕК+, която произвежда 40% от световния суров петрол, помогна за покачването на цените на петрола през последните месеци, развитие, което може да има последици за инфлацията и лихвените проценти. Средните цени на газа в САЩ също са се повишиха до 3,81 долара за галон, няколко цента над мястото, където бяха по това време миналата година.

„Неотдавнашната възходяща траектория на цените на петрола положи основата за потенциално повишени стойности [индекс на потребителските цени] за август“, пише Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, в бележка във вторник.

„Тези предстоящи увеличения на цените на петрола представляват ново предизвикателство за централните банки, тъй като те продължават усърдните си усилия да върнат нивата на инфлация в съответствие с желаните от тях цели.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР