Цените на петрола Brent в понеделник сутринта започнаха трета поредна

...
Цените на петрола Brent в понеделник сутринта започнаха трета поредна
Коментари Харесай

Петролът Brent продължава да поскъпва: Очаква се ръст на търсенето в Китай?

Цените на петрола Brent в понеделник сутринта започнаха трета поредна сесия с повишаване заради упованията за растеж на търсенето в Китай вследствие на промени в политиката на управляващите в страната за битка с COVID-19, както и нови ограничения за поддръжка на стопанската система. 

Миналата седмица Пекин разгласи понижаване на всеобщото тестване на хора за ковид, както и разформироване на " карантинните лагери ". В събота управляващите в страната обявиха, че възнамеряват по-нататъшни постепенни промени, които ще създадат коронавирус рестриктивните мерки по-фокусирани, само че не и меки.

" Корекцията на Китай във връзка с своята политика на нулева приемливост към ковид изпраща мощно обръщение към петролния пазар ", сподели Стивън Инес, анализатор в SPI Asset Management.

Цената на януарските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към 10:20 часа българско време в понеделник е 96,13 $ за барел, което е с 0,14 $ по-скъпо от затваряне на миналата сесия. В резултат на търговията в петък тези договори нарастнаха с $2,32 (2,5%) до $95,99 за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват към същия миг с $0,16, до $88,80 за барел. До затварянето на предходния търговски ден цената на тези контракти се увеличи с $2,49 (2,9%) до $88,96 за барел.

Като цяло през из предходната седмица цената на Brent падна с 2,6%, а на WTI - с 3,9%.

Увеличаването на потреблението в Китай може да съвпадне във времето с намаляването на предлагането на пазара по отношение на идното влизане в действие на европейското ембарго върху вноса на съветски нефт и намаляването на производството на ОПЕК+, отбелязва Bloomberg.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели през уикенда, че влизането в действие на европейското ембарго върху покупките на съветски нефт на 5 декември " доста евентуално " ще принуди Москва да продаде част от петрола на цена не по-висока от тавана, избран от Съединени американски щати и нейните съдружници, в случай че Русия желае да избегне доста понижаване на износа на нефт.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР