Цените на парното и топлата вода за следващото тримесечие, които

...
Цените на парното и топлата вода за следващото тримесечие, които
Коментари Харесай

Цените на парното и топлата вода за следващото тримесечие ще се повишат

Цените на парното и топлата вода за идващото тримесечие, които ще важат от 1 юли, ще се покачат, само че към момента не е ясно с какъв брой тъкмо. Причина за това е, че след днешното публично разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) прогнозните цени за парното и топлата вода могат да се трансформират.
 
След 11 юни " Булгаргаз " ще внесе окончателното заявление за изменение на настоящите цени на природния газ, които от своя страна ще повлияят на цените на парното и топлата вода. Преди към месец - на 11 май, газовото сдружението внесе в КЕВР покачване на прогнозната цена на природния газ за третото тримесечие на 2018 година с 15.69 на 100. Тази цена обаче регистрира въздействието на ценообразуващите фактори към 10.05.2018 година и е неокончателна, подчертаха тогава от сдружението. Поради тази причина и поради неналичието на време за осъществяване на ново публично разискване от гражданските организации, които участваха на днешното публично разискване, желаеха отсрочване на приемането на окончателното решение.

 парно / Thinkstock/Getty Images
Засега, съгласно проекторешението на КЕВР, само че без да се регистрира настояването на " Булгаргаз ", най-драстично парното и топлата вода от 1 юли, които ще важат за идващото тримесечие, ще нарастнат в Бургас - с близо 9 на сто; в Плевен - с 6,12; в Перник - с 4,16; в Русе - 3,33; в Сливен - 3,19. За столичани прогнозното нарастване е с 1,44 на 100. Сметките на пловдивчани към този момент е планувано да намалеят с 4,22 на 100. Комисията на този стадий обмисля минимално поевтиняване на парното и топлата вода във Велико Търново и Враца, надлежно с 0,29 и 0,04 на 100.
 
Посочените цени обаче може да радикално да се трансформират, в случай че " Булгаргаз " фактически изиска съществено покачване на цената на природния газ. Тогава цените на парното и топлата вода ще бъдат още по-високи от в този момент плануваните.-->

 Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов БГНЕС, списък
Всички тези числа занапред ще се разискват в енергийния регулатор след 11 юни. Окончателното решение ще бъде взето на закрито съвещание в КЕВР на 1 юли.
Разчетите на енергийните комисари, които са посочени в плана на решение за одобряване на цени в бранш " Електроенергетика " за интервала 01.07.2018 година - 30.06.2019 година, демонстрират, че токът за клиентите на ЧЕЗ ще увеличи цената си с към 1,7 на 100, за клиентите на EVN - с 1,81 на 100, а за тези на Енерго Про - с 2,6 на 100. Окончателното решение и по този въпрос ще бъде взето на закрито съвещание на КЕВР на 1 юли.
 
Пред публицисти ръководителят на КЕВР Иван Иванов сподели, че по закон не е възможно да се организира ново публично разискване. Той уточни, че окончателното решение за цените на природния газ, топлинната и електрическата сила ще бъде взето на 1 юли. Той добави, че чака покачване на цената на природния газ, която от своя страна ще се отрази на цената на парното и топлата вода. " При всички положения ние ще се постараем да вземем едно заслужено решение, само че не можем да променим цени, по които природният газ доближава до територията на страната и са от външен снабдител ", добави Иванов и уточни, че на интернационалните пазари цените на суровия нефт и на природния газ поддържат прекомерно високи равнища.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР