Цените на парното и топлата вода, които ще влязат в

...
Цените на парното и топлата вода, които ще влязат в
Коментари Харесай

Парното поскъпва повече от очакваното

Цените на парното и топлата вода, които ще влязат в действие от началото на идващия месец, може да се покачат повече от към този момент плануваното. Това стана ясно след следващото публично разискване в КЕВР през вчерашния ден. 

След 11 юни " Булгаргаз " би трябвало да внесе крайното искане за повишаването на природния газ, от което в последна сметка ще зависят цените на парното и топлата вода. Преди към месец - на 11 май, газовото сдружение внесе в КЕВР искане за покачване на прогнозната цена на природния газ за третото тримесечие на 2018 година с 15,69%. Тази цена обаче регистрира въздействието на ценообразуващите фактори към 10.05.2018 година и е неокончателна, подчертаха тогава от сдружението. 

Засега съгласно проекторешението на КЕВР, само че без да се регистрира настояването на " Булгаргаз ", най-драстично парното и топлата вода от 1 юли ще нарастнат в Бургас - с близо 9%; в Плевен - с 6,12%; в Перник - с 4,16%; в Русе - с 3,33%; в Сливен - с 3,19%. За София прогнозното нарастване е с 1,44%. Сметките на пловдивчани към този момент е планувано да намалеят с 4,22%. Посочените цени обаче може радикално да се трансформират, в случай че " Булгаргаз " фактически изиска съществено покачване на цената на природния газ. Тогава цените на парното и топлата вода ще бъдат още по-високи от в този момент плануваните. Всички тези числа занапред ще се разискват в енергийния регулатор след 11 юни. 

Разчетите на КЕВР демонстрират, че  електрическата енергия за клиентите на ЧЕЗ ще увеличи цената си с към 1,7%, за клиентите на EVN - с 1,81%, а за тези на Енерго Про - с 2,6%. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов сподели, че окончателното решение за цените на природния газ, топлинната и електрическата сила ще бъде взето на 1 юли. Той добави, че чака покачване на цената на природния газ, която от своя страна ще се отрази на цената на парното и топлата вода. " При всички положения ние ще се постараем да вземем едно заслужено решение, само че не можем да променим цени, по които природният газ доближава до територията на страната и са от външен снабдител ", добави Иванов и уточни, че на интернационалните пазари цените на суровия нефт и на природния газ поддържат прекомерно високи равнища.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР