Цените на основните хранителни продукти остават високи, макар при някои

...
Цените на основните хранителни продукти остават високи, макар при някои
Коментари Харесай

Търговци: Сайтът на Министерство на икономиката понижи цените на храните

Цените на главните хранителни артикули остават високи, въпреки при някои артикули да се вижда леко намаляване. Според търговци следва нормализиране, само че в това време хора не престават да се лишават от базисни артикули.

„ Цените са ужасни. Ето, пет лв. картофки. За внучето да си взема… 5 лева… Говорят, че ще се понижат, само че нищо не се понижава “, оплаква се пенсионерката Цветанка.

„ Месата несъмнено са поскъпнали и то солидно. Минала съм на зеленчукови артикули, дори единствено салати доста постоянно, които са доста по-полезни в последна сметка “, споделя пък Роза.

Цонка също  е пенсионер. Наскоро се е завърнала от Франция. Сравнява цените там и у нас. „ Няма  разлика сред там и тук, както се приказва у нас, че има фрапантна скъпотия. Каквото е тук, такова и там. Ако тук е два лв., там е две евро, само че стандартът не е същият “, споделя тя.

На неделния фермерски пазар пред НДК цените на продуктите са по-високи от тези в супермаркетите. Цената на кг кашкавал да вземем за пример е сред 28 и 30 лв.. За съпоставяне в питателните вериги е към 22- 26 лв.. „ Имам доверие на този производител. Пробвал съм го няколко пъти и доста ми харесва усета. От огромните вериги всичко е доста общоприетоо и не е вкусно. Това споделям - че качеството е по-добро и е български производител в последна сметка “, споделя Минко Семерджиев.

 
Производителите по-скоро задържат цените и не ги подвигат толкоз внезапно и доста, защото те и преди бяха по-високи от веригите. Ние сме правили статистика - да е с 20-30 % по-висока цената отколко на веригите.
Николай Генов, уредник на фермерския пазар

Според  банкера  Левон Хампарцумян част от външните фактори, които са причина за растящата инфлация, към този момент се възстановяват. „ Цените на прословутите краставици, зеленчуци и други неща чисто сезонно ще намалеят. Високите цени водят до по-ниско ползване, тъй че търговците, които са прекалили с цените, ще се почешат по главата. Въпросът е, че някои артикули могат да изчезнат “, споделя той.

Търговците настояват, че има спад в цената на краставиците, защото се следи огромна наличност на зеленчуковите тържища. В края на седмицата Министерството на стопанската система показа уебсайт, с който потребителите могат да сравнят цените на разнообразни храни както в обособените области, по този начин и в няколко от страните-членки на Европейски Съюз. В платформата обаче не са обозначени цените на стоките в съответни обекти, а усреднени стойности. Въпреки това продавачите споделят, че уеб сайтът ще помогне за стабилизирането на цените и битка със спекулата.

„ В момента има намалени цени. Заради уеб страницата. По този метод хората незабавно си вършат преценка за дадената стока тук и тази, която е дадена в уеб страницата “, споделя магазинерът Асен.

На Женския пазар търговците описват, че чакат през идващите седмици засилени инспекции за изкуствено завишаване на цени и нелоялни търговски практики. По данни на уеб страницата Foodprice.bg към 23 март Комисията за отбрана на потребителите е направила над 800 инспекции, като откритите нарушавания са близо 700.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР