Цените на основните храни у нас са се повишили с

...
Цените на основните храни у нас са се повишили с
Коментари Харесай

Цените на основните храни у нас са се повишили с 3 процента заради войната в Украйна

Цените на главните храни у нас са се повишили с 3 % поради войната в Украйна, оповестява " Нова телевизия ". Поскъпването е най-осезаемо при олиото и брашното. В последните 6 седмици цените на главните артикули не стопират да се повишават. Общото повишаване е с малко над 3%, съгласно данните на стоковия регулатор.

От началото на военните дейности в Украйна най-сериозно нарастна олиото и брашното. Съответно с съвсем 40% при олиото на едро и 7% при брашното.

При зеленчуците скокът в цените е най-осезаем при доматите с над 30% и при картофите, които са с 15% по-скъпи. Краставиците са поевтинели. Докато стигнат до магазините обаче главните храни стават в пъти по-скъпи, а мнозина се постанова да се откажат от някои артикули.

78- годишната Елка Крайчева от София не може да си разреши огромна част от главните храни. За Серафим Мавродиев от Благоевград свежите зеленчуци са разкош. 

“Дори за празниците, за Великден, няма да ги имаме. Салатата за нас е деликатес ”, споделя Мавродиев.

В очакване на пенсия след няколко дни, Серафим купува най-необходимото- самун и кофичка мляко. 

Собствениците на магазини регистрират спад в клиентите и оборота.  

“Хората са уплашени не пазарят, усилиха се много от продуктите от първа нужда като захар и олио. Печалбата действително е съвсем на нула ”, споделя търговецът Красимир Георгиев.

Производителите на самун също регистрират нарастване в цената на брашното с 40% от месец октомври до в този момент. 

“По данни на нашия мелничар, цената на зърното към тях се е нараснала с 80%, а брашното, което те ни доставят от това зърно -  към нас се усили два пъти за този интервал:, споделя Емилия Витанова.

Въпреки по-скъпото брашно, за в този момент избират да не подвигат цената на хляба.

Войната в Украйна занапред ще става причина за скок в цените на храните, регистрират от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Според ръководителя на регулатора това ще е по този начин, до момента в който е неустойчив енергийният пазар.

“Един подобен развой при едни огромни производители на зърно и слънчоглед, ще окаже дългогодишен резултат, следствията ще вървят доста по-дълго време. Дори в този момент да свърши войната, следствията ще ги следим още 2-3 години ”, счита Владимир Иванов, Държавна комисия по стоковите тържища и борсите

И до момента в който у нас, олио може да се откри, въпреки и по-скъпо - в Германия то е съвсем неоткриваемо, а там където го има се купува до избрана численост. 

Проверка на NOVA във Англия през днешния ден сподели, че бутилка олио и кг брашно излизат по-изгодно в сравнение с у нас. 

Там цената не се е повишила с повече от 10 пенса за последния един месец, съобщи кореспондентът на NOVA във Англия Павлина Трифонова. 

На този декор обаче най-големия производител на олио във Англия, който обезпечава 75% от битовите потребности предизвести, че има слънчоглед единствено за още няколко седмици. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР