Цените на основни храни и продукти падат с до 50%

...
Цените на основни храни и продукти падат с до 50%
Коментари Харесай

Цените на основни храни в Турция падат с 50% след призив на Ердоган

Цените на съществени храни и артикули падат с до 50% в някои супермаркети от понеделник след апел на президента Реджеп Тайип Ердоган към търговците да подкрепят битката на държавното управление с високата инфлацията, заяви уеб сайтът Хаберлер, представен от Българска национална телевизия.

" Приканвам всички наши търговци, предприятия, и най-много веригите супермаркети, да окажат поддръжка на нашата битка с инфлацията и цената на живот, като понижат цените ", прикани президентът. След апела на Ердоган супермаркетите от веригата на земеделските кооперативи направиха отстъпки на някои съществени артикули, достигащи до 50%. В листата на понижените цени са съществени хранителни артикули, почистващи препарати и други артикули от първа нужда. Сред поевтинелите артикули са олио, месо, сирене, салами, маслини, чай, почистващи препарати, тоалетна хартия, ориз.

Земеделските кооперативи се стремят да оферират в супермаркетите си качествени и натурални артикули на налични цени. Стоките се купуват от членове на кооперативите, след което се обработват в оборудванията, с които кооперативите разполагат, и се оферират в супермаркетите от тяхната мрежа, както и в други магазини. Първият сходен супермаркет бе открит през 2017 година, а задачата им е да спомогнат за определяне на баланс на цените. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвиква супермаркетите от веригата на земеделските кооперативи и преди време разпореди броят им да бъде повишен. Генералният шеф на земеделските кооперативи Хюсеин Айдън разгласи в края на предходната година, че броят на магазините от тяхната мрежа се чака да доближи три хиляди доникъде на 2023 г. Инфлацията в Турция се увеличи до 61,53 % на годишна база през септември съгласно данни на националната статистика. Това е най-високото ниво за тази година и трети следващ месец на повишаване на инфлацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР