Цените на нефта ще останат по-високи в перспектива до 2024

...
Цените на нефта ще останат по-високи в перспектива до 2024
Коментари Харесай

Очакванията на инвеститорите за цените на нефта са по-оптимистични

Цените на нефта ще останат по-високи в вероятност до 2024 година и ще бъдат над границата от 60 $ за барел. Такова мнение са изказали 70% от запитаните от консултантската  компания Boston Consulting Group институционални вложители, които работят в нефтогазовия бранш.

Независимо от рецесията в енергийния бранш, настроенията на вложителите демонстрират оптимизъм в близка вероятност. Според тях, цените на енергоносителите ще останат високи. " Около 70% от запитаните чакат, че цените на нефта ще се задържат над 60 $ за барел до 2024 година. Тези упования са доста по-високи, в сравнение с в проучването през предходната година, когато множеството вложители предвидиха цена на нефта в диапазона от 40 до 60 $ за барел ", написа в проучването.

Високи, съгласно изследването, ще останат и цените на природния газ. Това ще е по този начин тъй като главната част от запитаните (85%) смятат, че " природният газ ще играе значима роля като междинно звено сред обичайните въглеводороди и възобновимите източници на сила, като ще способства за декарбонизацията на международната стопанска система. В същото време 70% от вложителите искат  нефтогазовите компании да продължат да порастват точно за сметка на природния газ ".

Резумирайки данните от проучването, специалистите на BCG означават, че и подобен индикатор, като общият приход на акционерите (TSR), ще се възвръща в околните две години.

При това най-дългосрочните упования на вложителите не изглеждат  толкоз оптимистични. Почти две трети от тях чакат постигане на пика на потреблението на петрол до 2030 година. " Едва 30% от запитаните считат, че през идващото десетилетие делът на акциите на нефтогазовите компании в техните портфейли ще се усилва. Други съвсем 60% признават, че техни клиенти ги притискат, като ги приканват да се отхвърлят от вложения в изкопаеми типове горива ", се споделя в проучването.

Освен това, натискът на климатичните промени върху бранша ще продължи да пораства, имат вяра вложителите. В момента единствено 39% от тях залагат този риск в оценките си на цените на нефтогазовите компании, само че още 40% декларират, че възнамеряват да последват този образец.

Допитването е извършено от " Центъра за енергийно влияние " (CEI) на BCG измежду 250 институционални вложители, които работят в нефтогазовия бранш.

Цената на нефта вид Brent се приближи до 84 щ.д.

Цената на фючърса на нефта вид Brent с доставка през март 2022 година на лондонската борса ICE е повишена с 0.35% и доближи 84.01 $ за барел, сочат данните от търговията. По-късно цената се забави до 83.95 $.

За финален път цената на нефта Brent надвиши 84 $ за барел на 10 ноември 2021 година.

Фючърсът на нефта вид WTI с доставка през февруари 2022 година се е нараснал с 0.39% до 81.54 $ за барел.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР